Övrigt

FLÄDER Denna underbara växt (Sambucus nigra)

2010-06-03 22:54 #0 av: stina63

Eller som vi säger i Skåne Hylle Hyllesaft. Som barn ja även i vuxen ålder fixade man på sommaren fläderblomsaft. Jag gillar den smaken. När jag tänker på fläder så går jag tillbaka till barndomen.

fläder.jpg

"Uppå ett gammalt gods, ett arv av gamla fäder,
en skinntorr grevlig änka satt,
var skral, drack ständigt te av fläder
och hade ben som spådde väder,
och leddes merendel besatt."

Ur Porträtterne av Anna Maria Lenngren (1796)

Men vad är fläder?
Blommorna är härligt krämvita som man hittar lite överallt. Speciellt gamla trädgårdar eller där en gård har varit. En underbar doft kommer från blommorna som man plockar och fixar saft eller vin. Just flädersaft hör till vår svenska sommar med allt tillhörigheter. Citron socker citronsyra eller vinsyra används till saften.. Det är det ända förutom vatten också. Kokar upp vattnet och häller över blommorna och citronskivorna. Sen får det dra ett tag

Men man kan ha fläder till annat också. Te saft cider efterätter krämer. Man kan fritera dom snabbt också i frityrsmet
Hemlagad flädersaft har en dålig hållbarhet om man nu inte tänker sig använda sig av konserveringsmedel i. Om du gör en större sats, förvara den gärna i en burk i frysen och ta en sked vid behov. Det höga sockerinnehållet gör att den aldrig blir stenhård. Nyplockade fläderblomklasar håller sig några dagar i kylskåp. Eller så frys in blommorna.

Men det finns en annan fläder också

Den vanliga flädern som jag beskriver om ska ni inte förväxla med druvfläder eller sommarfläder som är giftiga.  Druvfläder har gulgröna eller gulvita blommor i en rundad klase och bären blir röda som mogna. Sommarfläder är en drygt meterhög ört och vissnar ner till marken varje vinter.

Sambucus nigra sambucua-nigra-purpurea2.jpg
Är den vanligaste fläderbusken i Sverige och växer vild från Skåne Värmland och Dalarna

 

Sambucus racemosasambucus-racemosa.jpg
Men Man får akta sig för den har en kusin som är giftig druvfläder
Och växer förvildat även från Skåne till Härjedalen och jämtland

 

Medicinska delen då

Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården.  Den var gudinnan Frejas träd, och ansågs locka till sig vänliga husvättar, I våra dagar odlas den mest som en anspråkslös prydnadsbuske, men används fortfarande i huskurer som läkeväxt. Framför allt blommorna spelar en viktig roll inom folkmedicinen

För ansåg man att det var en läkeväxt, enligt Nyman (1867) betraktades på många ställen i världen som något av universalmedicin och dyrkades ibland som en gudomlighet, hyllfrun. Man utnyttjade främst blommor och frukter. Blommorna Tillrede man fläderte och (Flores Sambuci) fungerade som svettmedel  och urindrivande och av frukterna (Baccæ Sambuci) framställdes flädermos (Rob Sambuci). Frukterna kunde också användas för färgning. Men bären tillagades också som fläderbärsaft och var milt laxerande

Artnamnet nigra kommer av latinets niger (svart) och syftar på frukternas färg. (Dybeck enligt Nyman 1867).

Artikeln skriven av
stina63

Källor

http://www.recepthjalpen.se/fladerblommor.html#

http://www.odla.nu/artiklar/sambucus.shtml

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%A4der

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambnig.html

http://www.alternativmedicin.se/sok/Vax-036.html

Anmäl
2010-06-03 23:17 #1 av: Anna-Helga

Åh tack Stina! I år ska jag hinna plocka blommorna och göra saft!!! Kram!

Anmäl
2010-06-03 23:42 #2 av: stina63
  • 40 klasar fläderblommor
  • 4 stora citroner
  • 2 liter vatten
  • 2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
  •  

  • Plocka fläderblommorna.
  • Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter.
  • Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.
  • Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.
  • Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.
  • Sila saften och häll upp den i plastlådor med lock. Förvara saften i frysen
  •  

    50 Fläderblomsklasar
    3 Citron
    2 l Vatten
    2 kg Socker
    25 g Citronsyra
    1 Krm natriumbensoat; ev.


    Ta de nyplockade fläderblomsklasarna och lägg i en rymlig bunke. Öka ev antalet något om du vill ha mer arom i saften. Skiva citronerna. Koka upp vattnet med citronskivorna och sockret. Lös upp citronsyran i lagen och slå den över fläderblomsklasarna. Lös ev ett kryddmått bensoat i lagen innan den slås över klasarna, saften håller sig bättre då. Låt stå övertäckt i tre dagar. Sila upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem genast. Fyll flaskorna ända upp och förvara dem mörkt och kallt, gärna liggande. Luft hindras då från att tränga in och därmed kommer inte mögelbakterier in i flaskorna. Har du plats i frysen kan du frysa saften, då behövs inget bensoat. Fyll inte flaskorna ända upp om du ska frysa saften

    Hittade dessa recept på nätet, Finns massor med recept på fläder

    Anmäl
    2010-06-04 10:54 #3 av: DesK

    Där jag bodde förut hade jag en jättefin fläder Glad Nu bor jag i Falun, går det att ha fläder här tro?

    Désirée

    Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

    Anmäl
    2010-06-04 10:58 #4 av: Anna-Helga

    #3 Vi bor utanför Västerås och har Fläder så visst borde det väl gå i Falun? Glad

    Anmäl
    2010-06-04 11:00 #5 av: DesK

    Jag saknar min fläder, så jag ska fråga i handelsträdgården nästa gång jag passerar där Glad

    Désirée

    Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

    Anmäl
    2010-06-04 12:16 #6 av: bluemary

    Tack snälla Stina för den fina artikeln !

    Tyvärr så har vi den giftiga flädern i trädgården men enligt en tysk
    studie så är det bara så pass lite gift så att den ska vara användbar.

    Vem vet ? Hör jag inte av mig på ett tag så har jag smakat av våran
    fläderTungan uteSkrattande

    Anmäl
    2010-06-04 12:24 #7 av: DesK

    #6 Jag rekommenderar dig att INTE smaka på den flädern. Köp hellre en riktig fläder och sätt i trädgården Glad

    Désirée

    Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

    Anmäl
    2010-06-04 12:26 #8 av: bluemary

    Jag lovar, jag ska inte smaka. Jag skojade bara !Glad

    Anmäl
    2010-06-04 12:28 #9 av: DesK

    Skrattande

    Désirée

    Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

    Anmäl
    2010-06-04 17:44 #10 av: [Jeremina]

    Vilken bra artikel och tack för recept Glad

    Anmäl
    2010-06-04 20:39 #11 av: stina63

    Jag gillar den syrliga smaken. Är så härligt smakar så gott., Sen i vin är det gott också. Men att man kunde fritera den det visste jag inte.

    Desk tror säkert att du kan ha fläderbuske. Fråga nästa gång hos trägårdhandlaren.

    Tack jereminaSkrattande

    Anmäl
    2010-06-04 22:23 #12 av: Soffe

    Flädersaft drack jag en del när jag va barn, gott :-) Finns även som smak i cider.

    Anmäl
    2010-06-05 22:17 #13 av: powderpuff

    Är det den riktiga flädern som har 5 eller 7 blad? Glömmer alltid det, även om jag inte är någon fläderfantast.

    Anmäl
    2010-06-05 22:26 #14 av: stina63

    Powderpuff vad jag läser på odla.nu så har den riktiga flädern Sambucus nigra  5-7 blad. Om man krossar ett blad så luktar de illaGlad 

    Anmäl
    2010-06-05 23:18 #15 av: powderpuff

    Stina63, hur ser man skillnad på den äkta och oäkta flädern? Min mamma sa alltid att den äkta hade så många blad och den oäkta hade så många blad. Kommer inte ihåg vilket som var vilket.

    Anmäl
    2010-06-05 23:19 #16 av: JohannaMax

    Jag älskar fläder! Planterade en buske förra året men den kommer inte att ge så mycket i år heller men jag tror jag kan tigga till mig lite av vänner o bekanta så jag kan göra min älskade saft i år med!

    Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

    Anmäl
    2010-06-05 23:31 #17 av: stina63

    *15 powderpuff äkta fläder har platta blommställning och giftig har runda, oäkta fläder har 1-3 parblad och 1 uddblad

    *16 Nästa år har du kanske egen fläder.. Visst är det gott med flädersaftGlad

    Anmäl
    2010-06-05 23:34 #18 av: JohannaMax

    #17 Jag hoppas på det! Förra året var det tre blommor...de fick bli del i saften iaf!

    Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

    Anmäl
    2010-06-05 23:43 #19 av: stina63

    Ja de får vi hoppas att det bli mer än tre blommor.Kyss

    Anmäl
    2010-06-08 09:07 #20 av: Farwuq

    Här, där jag bor, finns massor av hyll. Så snart det börjar blomma ska jag ut och plocka.

    Glad

    Corruptissima re publica plurimae leges.
    Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

    Ge mig snabelat NU!

    Anmäl
    2010-06-08 20:16 #21 av: stina63

    Härligt Farwuq Kyss

    Anmäl
    2010-07-05 01:01 #22 av: Anna-Helga

    Min fläder har börjat blomma! Ska börja diska flaskor! Tungan ute

    Anmäl
    2010-07-05 01:05 #23 av: stina63

    Härligt anna Jag frågade mamma om hon hade tänkt fixa flädersaft. Det skulle hon göra så hon gör till mej ocksåKyss

    Anmäl
    2010-07-05 01:06 #24 av: Anna-Helga

    #23 Kan jag låna dina mamma? Obestämd

    Anmäl
    2010-07-05 01:08 #25 av: stina63

    Ja då det går så bra låna du min mamma.Skrattande

    Anmäl
    2010-07-05 01:10 #26 av: JohannaMax

    Jag har en laddning saft som blir klar i morgon och i morgon ska jag även i väg o plocka mera blommor!!

    Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

    Anmäl
    2010-07-05 01:10 #27 av: DesK

    stina63 jag skulle också vilja låna din mamma Flört Jag har ännu inte hunnit till trädgårdsmästeriet för att köpa en fläderbuske att sätta här Gråter

    Désirée

    Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

    Anmäl
    2010-07-05 01:12 #28 av: Anna-Helga

    Desk, Okej, du kan låna henne först! Tungan ute Tack Stina!

    #26 Duktiga du! Kyss

    Anmäl
    2010-07-05 01:14 #29 av: stina63

    Oj får kanske sätta kölapp på lilla mamma Skrattande

    Anmäl
    2010-07-05 01:20 #30 av: DesK

    #26 jag blir grön av avund! Glad I år får jag nöja mig med att göra rabarbersaft Tungan ute

    #28 å tackar tackar! Kyss

    #29 Nä låt lilla mamma bestämma själv hur turordningen ska vara! Glad

    Désirée

    Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

    Anmäl
    2010-07-05 01:22 #31 av: stina63

    Desk jag har massor med rabarber här... Men du kan göra rabarbermarmelad också

    Anmäl
    2010-07-05 01:28 #32 av: DesK

    Stina ja det är också gott, men vi är synnerligen dåliga på att konsumera marmelad och saft. Rabarbersaften tänker jag använda till att göra sorbet av Tungan ute För sorbet och glass är vi storkonsumenter av Skrattande

    Vill du dela med dig av något trevligt recept är du alltid lika välkommen in till mina båda sajter Glad

    Désirée

    Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

    Anmäl
    2010-07-05 01:31 #33 av: stina63

    Numera gör jag inget Lever själva. Men jag kan fråga min mamma om recept om hon har.

    Anmäl
    2010-07-05 01:50 #34 av: Anna-Helga

    Åh rabarbersaft! Recept någon? Artikel om rabarber kanske? Tungan ute

    Anmäl
    2010-07-05 02:52 #35 av: Pagan

    Tack Stina. Som alltid bra och läsvärd artikel. Ska spara ditt resept för jag har fläder i närheten.

    #10 Jeremina

    Så trevligt att "se" dig. Vi har saknat dig massor. Hoppas att är väl och att allt gick bra!?

    Anmäl
    2010-07-05 08:21 #36 av: Farwuq

    Så...

    Jag har plockat mycket hylleblommor i år, men lite mer ska till innan förrådet är fyllt.

    Glad

    Corruptissima re publica plurimae leges.
    Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

    Ge mig snabelat NU!

    Anmäl
    2010-07-05 11:40 #37 av: Anna-Helga

    #36 Fryser du in blommorna?

    Anmäl
    2010-07-05 13:06 #38 av: stina63

    *35 Tack Pagan

    *34 Anna här kommer receptet på rabarbers saft

    Färdigt på: 1 tim 25 min
    Ingredienser

    1 1 kg rabarber
    1.5 1.5 l vatten
    4.5 4.5 dl strösocker
    1 1 st cirton, saften

    Gör så här

    1. Skär rabarbern i småbitar och med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

    2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.

    3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.

    4. Leilas tips!

    5. Servera den gärna iskall med isbitar, garnera med färska jordgubbar eller lime

    Här är ett recept på rabarber marmelad

    Ingredienser (1 portioner/st.)

    1 kg rabarber i bitar
    2 st Vaniljstänger innanmätet
    700 gram syltningssocker

    Gör så här

    1. Smält rabarbern på svag värme i en gryta tillsammans med delad vaniljstång, 15 minuter. Rör om under tiden.
    2. Tillsätt syltsocker och koka kraftigt under omrörning, 2 minuter.
    3. Ta upp och skrapa ur de svarta fröna ur vaniljstången ner i marmeladen. Häll upp marmeladen i en burk. Sätt på lock och låt svalna
    Anmäl
    2010-07-05 13:43 #39 av: Farwuq

    #37

    Nä, jag lufttorkar blommorna jag gör té på dem när den bistra vintern och den ruggiga kölden sätter in.

    De ska vara helt torra innan man lägger dem i papperspåsar eller askar.

     

    Corruptissima re publica plurimae leges.
    Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

    Ge mig snabelat NU!

    Anmäl

    Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.