Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

**Info om sajten Allt och lite till Andlighet Astrologi, horoskop, planeter m.m. Auran & chakran Behandlingsmetoder, terapier och hälsa Bilder & Foton Bytes, köpes, säljes, bortskänkes Böcker, kurser, mässor m.m. Dej vill jag fira Dikter, kåserier Drömmar Godmorgon, Goddag, Godkväll Healing Ifokus-info Konst och skapande Kristaller och stenar Lekar, humor och annat Matnyttigt Medialitet & mediumskap Meditation/avslappning Musik Mytologi, kultur och religion OT - Off Topic Presentationer och välkomsttrådar Psykometri och Intuitionsträning Tävlingar Undersökningar och omröstningar Växter, örter och blommor Änglakort, tarot och orakelkort
Tips om böcker, mässor, kurser m.m.

Liza Marklund

2007-12-29 01:31 #0 av: LottaU

Hon har skrivit böckerna om Maria Eriksson, Gömda & Asyl!

Eva Elisabeth "Liza" Marklund, född 9 september 1962 i Piteå landsförsamling i Pålmark utanför Piteå, Norrbottens län (Norrbotten), är en svensk författare och journalist samt UNICEF-ambassadör sedan november 2004.

Liza Marklund växte upp utanför Piteå, och slutade skolan efter högstadiet, varpå hon utbildade sig till journalist vid Kalix folkhögskola. Efter flera år som journalist slog hon igenom som deckarförfattare med sin debutroman Sprängaren 1998, och etablerade sig som en av Sveriges mest populära författare. Tillsammans med Jan Guillou bildade hon Piratförlaget där hon ger ut sina böcker. Vid sidan av detta är Liza Marklund krönikör i Expressen.

Liza Marklund har skrivit ett flertal böcker, bland annat deckarserien om kvällstidningsjournalisten Annika Bengtzon. Deckarna är moderna, och bryter emot de deckarnormer som fastslogs under 1920-talet i fråga om handlingens enhet; deckarna tar upp flera samtida fenomen, debatterar aktuella politiska frågor och har många bihandlingar. Annika Bengtzon - hjältinnan i en del av böckerna hon skrivit - har fått sitt namn av författarens äldsta dotter Annika och favoritchefen från hennes tid som journalist på Expressen, Bengt Bengtzon. Två romaner,Sprängaren och Paradiset, har filmatiserats av Colin Nutley med Helena Bergström i huvudrollen.

Liza Marklund har även engagerat sig i samhällsdebatten kring avfolkningsproblematiken i Norrlands inland, samt mäns misshandel av kvinnor. Hennes första bok, Gömda, är en dokumentärroman om en kvinna som misshandlats och tvingats fly från landet. Den utgavs på Bonniers 1995, och tillkom efter att Aftonbladet tappat bort ett manus hon skrivit om ämnet. Den följdes upp av Asyl 2004.

Hon och hennes man Mikael har bott ihop i 13 år i Stockholm (för närvarande i en villa i Mälarhöjden), och med honom har hon tre barn. Hennes äldsta dotter är fotomodellen och skådespelerskan Annika Marklund. Familjen har även hus i Spanien. Liza Marklund har sin skrivarlya i Gamla stan.

 

 

Bibliografi

  • Gömda (1995; omarbetad utgåva 2000)
  • Sprängaren (bok) (1998) filmatiserades 2001, se vidare Sprängaren)
  • Härifrån till jämställdheten- En bok med Lotta Snickare, 1998
  • Studio sex (1999)
    Paradiset (2000) (filmatiserades 2003
  • Prime time (2002)
  • Den röda vargen (2003)
  • Asyl (2004)
  • Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra - En bok med Lotta Snickare (2005)
  • Nobels testamente (2006)
  • Livstid (2007)

Kronologi
Serien om journalisten Annika Bengtzon är inte skriven i samma tidsmässiga ordning som händelserna utspelas i Annikas liv. Vill man läsa dem i kronologisk ordning gäller följande:

  • Studio sex (1999) - som utspelar sig åtta år före Sprängaren.
  • Paradiset (2000) - en direkt fortsättning på Studio sex.
  • Prime time (2002) - tidsmässigt mellan Paradiset och Sprängaren.
  • Sprängaren (1998)
  • Den röda vargen (2003) - en fristående roman som tar vid där Sprängaren slutade.
  • Nobels testamente (2006) - fristående fortsättning på Den röda vargen.
  • Livstid (2007) - en direkt fortsättning på Nobels testamente.

Priser och utmärkelser

  • Debutant-diplomet 1998
  • Polonipriset 1998
  • SKTF:s pris-årets författare 1999

Artikeln kommer från Wikipedia.se

 

Relaterade länkar

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-12-29
Anmäl
2007-12-29 01:33 #1 av: LottaU

Jag har precis läst klart Asyl!

Vill gärna tipsa hennes böcker Gömda och Asyl till dom som ännu inte läst dom!

Håller nu på att läsa Mias hemlighet, men den boken har Maria Eriksson skrivit själv.

 

Anmäl
2007-12-29 16:23 #2 av: Clary

Jag har läst alla tre men blev besviken på Mias hemlighet, tycker inte den håller samma klass som de två tidigare

Medarbetare på Feng Shui och Indien

 

 

Anmäl
2007-12-29 19:14 #3 av: Opal

Har läst alla hennes böcker utom Livstid.

Anmäl
2007-12-29 21:30 #4 av: april4

Har läst  "Gömda" av henne och senare har jag sett filmen oxå. Boken var ju mycket bättre.

Anmäl
2007-12-29 22:34 #5 av: Faith

Jag har också läst gömda och asyl, dom sträckläste jag båda två, kanonböcker! Jag levde mig verkligen in i dom.

Mias hemlighet har jag inte läst, visste inte att hon skrivit en bok själv. Skulle vara intressant att få veta hur det gick sen.

Anmäl
2007-12-30 11:43 #6 av: LottaU

#2 Den var lite annorlunda skriven, men det som var intressant för mig. Var hur det hade gått för Mia och hennes familj. Sträckläste boken. Tycker den var kanon :-)

 

Mias hemlighet kom ut en bit in på 2007, hon ska även ha skrivit en bok som heter Mias systrar, hur hon hjälper andra i liknande situationer. Den ska ha kommit ut i september -07.

Ska kika runt och se om den finns. Vill gärna läsa vidare!

Anmäl