Annons:
Etikettspiritualism
Läst 9310 ggr
LottaU
2007-11-06 22:43

Spiritistiskt medium

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Spiritistiskt medium, andemedium eller bara medium (plural: medier) är en person som enligt spiritismen bland annat kan få kontakt med andar via t.ex. seanser.

Historia

Den moderna spiritismen anses ha startat i Hydesville i

Margaret Fox

Margaret Fox

USA 1848 då systrarna Margaret och Kate Fox med hjälp av ett äpple fastbundet i en tråd framkallade "knackningar" som de påstod var meddelanden från andevärlden. Systrarna förfinade senare sina metoder genom att lära sig knäppa med tå- och fotleder, något som Margaret demonstrerade då hon avslöjade systrarnas lurendrejeri i en offentlig förevisning i New York 1888. Men systrarna hade icke desto mindre startat en våg av spiritism som hade sin storhetstid under andra halvan av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Många framstående personer uttryckte stöd för den, t.ex. Arthur Conan Doyle. Populariteten hängde ihop med en allmän ökning i tro på det övernaturliga (se t.ex. Cottingley Fairies), men även på framgångsrika medier såsom Bröderna Davenport och deras andeskåp (som dock aldrig själva hävdade att de var medier), samt att dags- och nyhetstidningar blev vanliga under samma tid och kunde sprida uppgifter om de sensationella medierna till många läsare över långa avstånd.

Medierna fick kritiker från både vetenskapligt och andra håll, framför allt från trollkarlar. En av de främsta kritikerna var Houdini som avslöjade flera medier som bluffmakare.

Under 1900-talet har intresset för spiritismen hållits vid liv dels genom mediers aktiviteter men också artiklar och reportage i veckotidningar. I slutet av 1900- och början av 2000-talet har medier uppmärksammats i flera TV-serier av reality-karaktär, t.ex. Andra sidan, Det okända,

Kate Fox

                  Kate Fox

Förnimmelse av mord och Hemsökta hus.

Vid flera tillfällen har medier menat att de hjälpt polisen vid sökandet efter försvunna eller misstänkta mördare. Flera polismyndigheter förnekar att medier blivit tillfrågade att hjälpa till, och i många fall där medier erbjudit sin hjälp har resultatet varit negativt eller frånvarande.  I samband med en inspelning av Tv-serien Förnimmelse av mord berättar t.ex. en polisinspektör vid Falunpolisen för Aftonbladet att mediumen i programmet har berättat om detaljer som enligt hans mening endast utredarna kunde ha känt till. Enligt en senare rundringning av Aftonbladet bidrog dock inte medierna med någon information som ledde till nya ledtrådar.

Exempel på nutida spiritistiska medier är Derek Acorah, Sylvia Browne, John Edward, Terry Evans, Jörgen Gustafsson, Carina Landin och Elisabeth Lannge.

Kritiskt perspektiv

Det finns inte några vetenskapliga bevis för att medier kan få kontakt med andar. Skeptiker menar istället att hävdad medial förmåga kan härledas till hot reading och psykologisk manipulering, såsom cold reading, confirmation bias och Forer-effekten.

Spiritistiska medier kan, liksom andra människor som säger sig ha övernaturliga förmågor, ansöka om att testas för James Randis miljondollarutmaning, där den som under vetenskapliga former kan påvisa sin påstådda förmåga erhåller en miljon dollar. Ingen har hittills lyckats påvisa någon påstådd förmåga i dessa tester. Det svenska mediet Carina Landin gjorde ett preliminärt försök den 24 oktober 2006.

Leah Fox

                                            Leah Fox

Text från wikipedia.se

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-11-06

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

Annons:
LottaU
2007-11-07 00:12
#1

Mer kommer senare!

Kanske lite tråkig denna artikel oxå, men stå ut, för det kommer mera Skrattande

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

Perla
2007-11-07 08:13
#2

Intressant med det där testet. :)

Pirone
2007-11-11 09:14
#3

Bra artikel! Fantastikt arbete! En eloge till ni som som skriver artiklarna.

calle555
2007-12-13 23:14
#5

*stön*

Här blir jag medlem och allt bara för att skriva källan och så STÅR det "Text från wikipedia.se". Jag måste lära mig att läsa bättre. Nåja, jag fick i alla fall länka till källan. Alltid något.

Glad

Upp till toppen
Annons: