Annons:
Etiketthälsa
Läst 4787 ggr
LottaU
2007-04-26 01:41

Mobbing del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer lite mer om mobbing!

 

Publicerad 14 september 09:39 Dagens Nyheter

Ny lag ger mobbad elev 50.000 i skadestånd

Nej, skolan hade inte gjort tillräckligt för att skydda den nioårige eleven. I dag kom Barn- och elevombudets första beslut till följd av skolans nya antidiskrimineringslag. Och den kränkta och slagna pojken på Hamnskolan i Stockholm ska enligt ombudsmannen Lars Arrhenius få 50.000 kronor i skadestånd.   - Det beloppet kom jag fram till utifrån den kränkning som skett. Men det baserar sig bara på den kränkning som inträffat efter lagen trädde i kraft den 1 april. Om jag hade kunnat väva in också de händelser som inträffade redan under förra hösten hade det blivit ett helt annat belopp, säger Lars Arrhenius till DN.se.

Pojken blev jagad med och slagen med järnrör och träkäppar för ungefär ett år sedan. Skolan förbjöd då sådana tillhyggen på skolan. Den mobbande eleven fortsatte att ge sig på nioåringen, nu med slag och sparkar. Under vårterminens lugnade det ner sig, men i april kränktes pojken igen och det är den händelsen som ligger till grund för ombudsmannens beslut. Den här gången blev pojken slagen med en träplanka. En lärare som av den slagna pojken fick veta vad som hänt tillrättavisade förövaren.

- Men skolan har varken tagit itu med detta eller följt upp det inträffade ordentligt, säger Lars Arrhenius.

Pojkens mamma är enligt honom glad att "man ställer upp för hennes son", och tycker också att skadeståndssumman är rimlig. Arrhenius vet ännu inte hur friskolan Hamnskolans huvudman, Pysslingen Förskolor och skolor AB kommer att ställa sig till skadeståndet.

- De kan säga nej till beloppet och då får jag ta det till domstol, säger Barn- och elevombudet.

Den nioårige pojken går numera på en annan skola.   Erika Svantesson

Publicerad 2007-04-21 GP

En av fem har blivit mobbad

Handlingsplaner, kamratstödjare och elevombud. Trots alla satsningar verkar inget kunna stoppa mobbning. En av fem niondeklassare har drabbats. Lika många har själva mobbat.

På onsdag är det två år sedan 13-årige Måns Jenninger tog sitt liv. Efter sex års mobbning orkade han inte leva längre. Händelsen ledde till att Almekärrsskolan och Torpskolan i Lerum fick omfattande kritik av Skolverket. Trots att man varit medveten om kränkningarna hade man inte gjort tillräckligt för att stoppa dem.
- Mobbning finns för att vuxna tillåter det. Om de som är auktoriteter inte ingriper blir det ett godkännande, att det är okej att trakassera. Det är vuxnas ansvar att se, höra och förstå. Och inte hamna i snällhetsfällan och tror att mobbare blir snällare bara man talar dem tillrätta. Det är grymt att låta ungdomar leva vidare med vetskapen om att de plågat livet ur en kamrat, säger Claes Jenninger, Måns pappa.

De senaste två åren har Claes Jenninger lagt massor av tid och kraft på att förhindra att fler barn ska råka ut för samma sak som Måns. Han deltar i debatter, håller föreläsningar om mobbning och är ute på skolor och träffar lärare. Det han betonar mest är hur viktigt det är att informera föräldrarna om deras barn blir trakasserat eller kränkt i skolan.
- Jag berättar om Måns och vad som kan hända om inte föräldrar får veta om deras barn utsätts för mobbning eller utsätter andra. Då förstår varenda lärare omedelbart hur de inte ska göra, säger Claes Jenninger.
På onsdag kväll kommer Bris förbundsordförande Ingela Thalén till Lerum för att dela ut det stipendium som instiftats till Måns minne. Hon är inte förvånad över att nästan var femte niondeklassare i GP:s ungdomsenkät svarat ja på frågan om de blivit mobbade.
- Det här visar att vi tillåter ett klimat i barnvärlden som aldrig skulle accepteras i vuxenvärlden. Vuxna ser helt enkelt inte vad som händer, säger Ingela Thalén.

Bris får dagligen ta emot mejl och telefonsamtal från elever som trakasseras, blir slagna eller är utanför i skolan. Så är det år efter år. Många av de som hör av sig har inte berättat för någon vuxen om vad de utsätts för.
- Barnen vet att mamma och pappa kanske blir ledsna och de är osäkra på vad som kommer hända om de berättar. Vi ger inga råd, men vi lyssnar. Det är oerhört viktigt att barn kan berätta för nån om vad de utsätts för.

Ingela Thalén tycker att vuxna måste ta ett större ansvar, stötta och våga agera. Om skolan saknar ett förebyggande arbete och en bra system för att hantera kränkningar och trakasserier, blir både antimobbningsplaner och rutiner meningslösa.
- Att mobbningen kan minska är jag helt övertygad om. Men det krävs koncentration, medvetenhet och ett ständigt nötande. Det är ett arbete som aldrig blir klart, säger hon.
Enkäten visar att lika många niondeklassare som blivit utsatta - 17 procent - själva har mobbat.
- Mobbning finns på alla skolor, mer eller mindre. Men elever som trivs kränker inte andra. Därför är det så viktigt att aktivt jobba med att få en sjysst stämning och få alla att trivas, säger Linda Henriksson, föreläsare på Friends.

Friends grundidé är att mobilisera barns och elevers egen kraft att stoppa mobbning. Det gör de genom att utbilda elever till kompisstödjare och elevombud. De hjälper personalen att se till att ingen hamnar utanför eller blir kränkt. Även om det är vuxnas ansvar att stoppa mobbning, är elevernas delaktighet nödvändig. De ser och hör det som händer i korridorer och omklädningsrum, platser där vuxna sällan finns.
- Mobbning kommer kanske aldrig att kunna utrotas, men vi måste hela tiden jobba för att höja ribban. Barn ska inte behöva gå till skolan med en klump i magen, säger Linda Henriksson.
Linda Swanberg

031-62 41 53 linda.swanberg@gp.se

 Relaterade länkar 

 Mobbing del 1 

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-04-25

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

Annons:
Benjy
2007-05-27 05:10
#1

Otroligt tråkigt med mobbning. så fruktansvärt hemskt!

Det finns en person i min skola som inte direkt är mobbad, men utfryst på något sätt. Vi pratar med henne och så, men hon sitter alltid själv (om inte hon sätter sig brevid en) och hon är väldigt speciell som person/utseende.
grejen är att  hon är ganska otrevlig ibland och så, så man vill inte vara med henne heller.

Och det är så svårt i sånna lägen, vad gör man då?

Gasoline
2007-05-28 16:41
#2

Har själv blivit mobbad och det är helt sjuk att skolan bara blundar för problemet! Det är ju trotts allt oftast i skolan och på jobbet mobbing förkommer, men det börjar mer och mer komma i hemmet gnom tex datorer och telefoner.. Tycker det är bra att du skrev om detta, då detta är en sak som måste uppmärksammans, specielt bland de yngre.

Mobbing har oxå krypit i åldrarna, reällt! Min plastmorfars barnbarn på 4 år va med i en danstävling och van, han vart så klart glad och berättade det för dagisbarnen, som då började mobba honom för dans var bara till för tjejer och bögar..

Sjukt…

Pomperipossa
2007-06-16 19:04
#3

"- Mobbning finns för att vuxna tillåter det." I dagens samhälle så är det inte bara barn i skolan som blir mobbade utan det förekommer väldigt mycket på arbetsplatser. Jag skulle vilja säga att "-Mobbing finns för att stora som små har så svårt att acceptera att alla inte är stöpta i samma form"

lena_W
2007-06-16 19:23
#4

Mobbing är hemskt, mycket bra skrivet.

Perla
2007-06-17 10:34
#5

# 1

Utfrysning är också en form av mobbning som slår mot psyket (självkänslan och självförtroendet). Att nonchalera någon, inte svara på tilltal, inte låtsas om det någon säger eller skriver är utfrysning av en person.

Att vara otrevlig är en form av försvar mot det som man upplever som kränkande/hotfullt. Den här tjejen känner säkert på sig vilken uppfattning ni har av henne och reagerar på den.

Många människor, speciellt unga människor, söker kontakt med andra genom att vara otrevliga för att de vill ha en reaktion ifrån andra som talar om att de blir sedda och bekräftar att de finns.

Att uppmana andra människor i eller utanför forumvärlden att inte bry sig om de här människorna är att detsamma som att säga att det är ok att mobba de människor som inte passar oss.

mandymoo
2007-06-17 14:26
#6

Där har du rätt, många gånger så vill dom just ha en reaktion och har "lärt" sig att om man är otrevlig så "ser" flera en än om man är trevlig. Så det blir en form av bekräftelse men på fel sätt…

Sen tror jag ju inte att uppmaningen om att inte bry sig riktigt är så att man ska frysa ut eller nonchalera dom helt. Utan mera att om man själv blir sårad och påhoppad av en person som fungerar på det sättet - både i och utanför forumsvärlden, så är det bättre att försöka att inte bry sig än att reagera o ge igen.

Eller om man ser att någon beteer sig illa så är det bättre att låta bli att reagera om man inte kan göra det lungt och på ett sakligt sätt. För att brusa upp och ge igen är absolut inget bra. Då är det bättre att nonchalera.

Sen är det ju jätte bra om man kan prata med personen på ett lung sätt. Så att den inte får dom reaktionerna den tror att den ska få.. antingen då inte bli sedd eller kunna reta upp någon så att den blir arg.

Annons:
Gasoline
2007-06-17 15:19
#7

#3 Jag vill påpeka en grej angående din åsikt om att det inte är de vuxnas fel, eller rättare sagt ge dig en annan synvinkel, hoppas det är ok. Det är ju så att det är de vuxna som har skyldighet att göra något åt det och de är oxå "de ända" som kan göra något åt det. Det är svårare för ett barn att göra något åt mobbingen än vuxna. Dock är det ju väldigt svårt att få bort det i huvudtaget

Perla
2007-06-17 20:39
#8

# 6

Det är kanske svårt att ta till sig men när man uppmanar andra att göra saker som sätter en person åt sidan så är det en form av mobbing.

Om man däremot, som du säger, uppmanar de berörda till eftertanke så är det en annan sak.

Pomperipossa
2007-06-17 22:34
#9

#7 Det är helt ok… Problemet är ju att det är så mycket mobbing bland vuxna att de inte heller kan föregå med gott exempel….

Vart tredje skolbarn har blivit utsatt för mobbing.

En forskare inom skolmobbning, professor Dan Olweus, dementerar teorin om att mobbare skulle vara svaga. Tvärtom menar Olweus att mobbare har bättre självförtroende än andra men samtidigt är aggressiva och i avsaknad av empati. Det typiska mobboffret är däremot icke-aggressivt, ängsligt och har dåligt självförtroende, enligt Olweus. Forskning visar att skolbarn som mobbar blir kriminella betydligt oftare än andra senare i livet. De få studier som har gjorts på mobbade skolbarn i vuxen ålder visar att dessa är överrepresenterade när det gäller ångest och depression.

Gasoline
2007-06-17 23:08
#10

#9 Jo, jag vet att det förekommer väldigt ofta i vuxen form oxå. Synd att de som ä'r större och borde veta bättre beter sig som barn, sorjligt.

Vet att många blir mobbade, vart själv mobbad, är fortfarande mobbad. Kan mycket väl tänka mig att det blir krimenella och att mobbare har bra självförtroende har jag räknat ut för länge sedan, de flesta iaf.
Att "offren" är snälla och ängsliga är heller inget nytt, sällan att någon som blir mobbad är väldigt framåt, men känner en del sådanna oxå.

Perla
2007-06-18 10:12
#11

Anledningen till att mobbing fortfarande förekommer (trots all upplysning om det) är kanske att vi vuxit upp utan att mogna, dvs förstå att vi har ett ansvar. Ser vi att det förekommer någon form av mobbing så är det lättare för oss att tiga och intala oss att det inte är vårt ansvar, istället för att säga ifrån eftersom det finns en risk att vi faller i onåd och inte får vara med i kamratgänget, fikagruppen, granngemenskapen..etc..

Blir vårt icke-agerande ifrågasatt kan vi ju alltid dra till med att vi uppfattat det som att mobbaren har en sån personlighet eller ett sådant sätt att skoja med människor. Speciellt svårt att säga ifrån tycks det vara när mobbaren är en kvinna.

Så länge vi vuxna själva bär på ouppklarade rädslor för att bli utsatta för mobbing kommer vi att blunda för att barn och ungdomar blir mobbade. Vi kanske känner harm över att det förekommer men vi kommer inte att agera mot det.

Faxlin
2007-06-20 09:29
#12

Själv har jag två barn som är gravt mobbade i sina skolor. Här springs det på möten var och varannan vecka. Det ena barnet har sammanlagt fått vara hemma under över en månads tid under senaste skolåret på grund av detta.
Mobbing är hemskt och totalt omöjligt att få bukt med verkar det som.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Perla
2007-06-20 09:53
#13

# 12

Det låter inte som att det händer något konstruktivt eftersom ni måste springa på möten så ofta. Det är ju trots allt det praktiska resultatet av mötet som kan bidra till lösningen av situationen, inte mötet i sig självt.

Vad händer på de här mötena som ni går på? Vad gör skolan för att stoppa mobbingen?

Har er familj fått hjälp med er situation, dvs bl a hjälp med att bearbeta de känslor som uppstår hos var och en av er i samband med mobbingen och verktyg som ni kan jobba med för att stärka inte bara de mobbade barnen utan även övriga familjemedlemmar?

Annons:
Faxlin
2007-06-22 01:56
#14

#13: Skolan har pratat med föräldrarna till de barn som mobbar. De har satt in extra personal. Men så fungerar det ett tag, och då tas extra personalen bort och då är det liksom kört igen. Barn mobbar inte när det finns vuxna i närhetn. De är inte dumma på det sättet. De gör det när ingen ser.

Annars träffas vi mest för att prata, detta även när det inte hänt något sedan sisst. Bara för att stämma av hur det är. Hur han mår hemma och hur det fungerar i skolan.

De har haft en massa anti mobbing dagar, och de utökar det hela tiden. Så det känns ändå som om de gör något. Men tyvärr så hjälper det inte fullt ut.
Barnen som blir mobbad får massor med samtalsterapier och dessutom pratar vi ofta hemma.
Jag får inte så mycket mer än att jag får försöka se till att skolan inte slappnar av.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Perla
2007-06-22 11:11
#15

# 14

Barn är oftast smartare (och tyvärr elakare) än vi vuxna vill tro. Men det beteende de visar upp är oftast ett resultat av det som de får till sig genom de förebilder de har i sin omgivning. (Förebilderna kan vara föräldrar, andra vuxna i barnets närhet, TV-program, kompisar osv).

Det låter som att skolan försöker iaf även om effekten bara blir som att lägga plåster på ett brutet ben. Det är bra men det går inte att bota en åkomma utan att läka orsaken till den. Vet du om de som bedriver mobbingen också får samtalsterapi?

Faxlin
2007-06-22 12:03
#16

#15: Jag har faktiskt ingen aning om de får samtalsterapi. Men tror att de också pratar, men jag är inte säker.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: