Annons:
Etikettövrigt
Läst 20297 ggr
stina63
2010-06-03 22:54

FLÄDER Denna underbara växt (Sambucus nigra)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Eller som vi säger i Skåne Hylle Hyllesaft. Som barn ja även i vuxen ålder fixade man på sommaren fläderblomsaft. Jag gillar den smaken. När jag tänker på fläder så går jag tillbaka till barndomen.

fläder.jpg

"Uppå ett gammalt gods, ett arv av gamla fäder, en skinntorr grevlig änka satt, var skral, drack ständigt te av fläder och hade ben som spådde väder, och leddes merendel besatt."

Ur Porträtterne av Anna Maria Lenngren (1796)

**Men vad är fläder?
**Blommorna är härligt krämvita som man hittar lite överallt. Speciellt gamla trädgårdar eller där en gård har varit. En underbar doft kommer från blommorna som man plockar och fixar saft eller vin. Just flädersaft hör till vår svenska sommar med allt tillhörigheter. Citron socker citronsyra eller vinsyra används till saften.. Det är det ända förutom vatten också. Kokar upp vattnet och häller över blommorna och citronskivorna. Sen får det dra ett tag

Men man kan ha fläder till annat också. Te saft cider efterätter krämer. Man kan fritera dom snabbt också i frityrsmet
Hemlagad flädersaft har en dålig hållbarhet om man nu inte tänker sig använda sig av konserveringsmedel i. Om du gör en större sats, förvara den gärna i en burk i frysen och ta en sked vid behov. Det höga sockerinnehållet gör att den aldrig blir stenhård. Nyplockade fläderblomklasar håller sig några dagar i kylskåp. Eller så frys in blommorna.

Men det finns en annan fläder också

Den vanliga flädern som jag beskriver om ska ni inte förväxla med druvfläder eller sommarfläder som är giftiga.  Druvfläder har gulgröna eller gulvita blommor i en rundad klase och bären blir röda som mogna. Sommarfläder är en drygt meterhög ört och vissnar ner till marken varje vinter.

Sambucus nigra sambucua-nigra-purpurea2.jpg
Är den vanligaste fläderbusken i Sverige och växer vild från Skåne Värmland och Dalarna

Sambucus racemosasambucus-racemosa.jpgMen Man får akta sig för den har en kusin som är giftig druvfläder
Och växer förvildat även från Skåne till Härjedalen och jämtland

Medicinska delen då

Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården.  Den var gudinnan Frejas träd, och ansågs locka till sig vänliga husvättar, I våra dagar odlas den mest som en anspråkslös prydnadsbuske, men används fortfarande i huskurer som läkeväxt. Framför allt blommorna spelar en viktig roll inom folkmedicinen

För ansåg man att det var en läkeväxt, enligt Nyman (1867) betraktades på många ställen i världen som något av universalmedicin och dyrkades ibland som en gudomlighet, hyllfrun. Man utnyttjade främst blommor och frukter. Blommorna Tillrede man fläderte och (Flores Sambuci) fungerade som svettmedel  och urindrivande och av frukterna (Baccæ Sambuci) framställdes flädermos (Rob Sambuci). Frukterna kunde också användas för färgning. Men bären tillagades också som fläderbärsaft och var milt laxerande

Artnamnet nigra kommer av latinets niger (svart) och syftar på frukternas färg. (Dybeck enligt Nyman 1867).

Artikeln skriven av stina63

Källor

http://www.recepthjalpen.se/fladerblommor.html#

http://www.odla.nu/artiklar/sambucus.shtml

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%A4der

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambnig.html

http://www.alternativmedicin.se/sok/Vax-036.html

Annons:
Anna-Helga
2010-06-03 23:17
#1

Åh tack Stina! I år ska jag hinna plocka blommorna och göra saft!!! Kram!

stina63
2010-06-03 23:42
#2
  • 40 klasar fläderblommor

  • 4 stora citroner

  • 2 liter vatten

  • 2 kg strösocker

  • 50 g citronsyra

  • Plocka fläderblommorna.

  • Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort nog att rymma minst sju liter.

  • Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.

  • Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.

  • Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.

  • Sila saften och häll upp den i plastlådor med lock. Förvara saften i frysen

50 Fläderblomsklasar
3 Citron
2 l Vatten
2 kg Socker
25 g Citronsyra
1 Krm natriumbensoat; ev.

Ta de nyplockade fläderblomsklasarna och lägg i en rymlig bunke. Öka ev antalet något om du vill ha mer arom i saften. Skiva citronerna. Koka upp vattnet med citronskivorna och sockret. Lös upp citronsyran i lagen och slå den över fläderblomsklasarna. Lös ev ett kryddmått bensoat i lagen innan den slås över klasarna, saften håller sig bättre då. Låt stå övertäckt i tre dagar. Sila upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem genast. Fyll flaskorna ända upp och förvara dem mörkt och kallt, gärna liggande. Luft hindras då från att tränga in och därmed kommer inte mögelbakterier in i flaskorna. Har du plats i frysen kan du frysa saften, då behövs inget bensoat. Fyll inte flaskorna ända upp om du ska frysa saften

Hittade dessa recept på nätet, Finns massor med recept på fläder

DesK
2010-06-04 10:54
#3

Där jag bodde förut hade jag en jättefin fläder Glad Nu bor jag i Falun, går det att ha fläder här tro?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anna-Helga
2010-06-04 10:58
#4

#3 Vi bor utanför Västerås och har Fläder så visst borde det väl gå i Falun? Glad

DesK
2010-06-04 11:00
#5

Jag saknar min fläder, så jag ska fråga i handelsträdgården nästa gång jag passerar där Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

bluemary
2010-06-04 12:16
#6

Tack snälla Stina för den fina artikeln !

Tyvärr så har vi den giftiga flädern i trädgården men enligt en tysk
studie så är det bara så pass lite gift så att den ska vara användbar.

Vem vet ? Hör jag inte av mig på ett tag så har jag smakat av våran
fläderTungan uteSkrattande

Annons:
DesK
2010-06-04 12:24
#7

#6 Jag rekommenderar dig att INTE smaka på den flädern. Köp hellre en riktig fläder och sätt i trädgården Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

bluemary
2010-06-04 12:26
#8

Jag lovar, jag ska inte smaka. Jag skojade bara !Glad

DesK
2010-06-04 12:28
#9

Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Jeremina]
2010-06-04 17:44
#10

Vilken bra artikel och tack för recept Glad

stina63
2010-06-04 20:39
#11

Jag gillar den syrliga smaken. Är så härligt smakar så gott., Sen i vin är det gott också. Men att man kunde fritera den det visste jag inte.

Desk tror säkert att du kan ha fläderbuske. Fråga nästa gång hos trägårdhandlaren.

Tack jereminaSkrattande

Soffe
2010-06-04 22:23
#12

Flädersaft drack jag en del när jag va barn, gott :-) Finns även som smak i cider.

powderpuff
2010-06-05 22:17
#13

Är det den riktiga flädern som har 5 eller 7 blad? Glömmer alltid det, även om jag inte är någon fläderfantast.

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

Annons:
stina63
2010-06-05 22:26
#14

Powderpuff vad jag läser på odla.nu så har den riktiga flädern Sambucus nigra 5-7 blad. Om man krossar ett blad så luktar de illaGlad

powderpuff
2010-06-05 23:18
#15

Stina63, hur ser man skillnad på den äkta och oäkta flädern? Min mamma sa alltid att den äkta hade så många blad och den oäkta hade så många blad. Kommer inte ihåg vilket som var vilket.

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

JohannaMax
2010-06-05 23:19
#16

Jag älskar fläder! Planterade en buske förra året men den kommer inte att ge så mycket i år heller men jag tror jag kan tigga till mig lite av vänner o bekanta så jag kan göra min älskade saft i år med!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

stina63
2010-06-05 23:31
#17

*15 powderpuff äkta fläder har platta blommställning och giftig har runda, oäkta fläder har 1-3 parblad och 1 uddblad

*16 Nästa år har du kanske egen fläder.. Visst är det gott med flädersaftGlad

JohannaMax
2010-06-05 23:34
#18

#17 Jag hoppas på det! Förra året var det tre blommor…de fick bli del i saften iaf!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

stina63
2010-06-05 23:43
#19

Ja de får vi hoppas att det bli mer än tre blommor.Kyss

Farwuq
2010-06-08 09:07
#20

Här, där jag bor, finns massor av hyll. Så snart det börjar blomma ska jag ut och plocka.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
stina63
2010-06-08 20:16
#21

Härligt Farwuq Kyss

Anna-Helga
2010-07-05 01:01
#22

Min fläder har börjat blomma! Ska börja diska flaskor! Tungan ute

stina63
2010-07-05 01:05
#23

Härligt anna Jag frågade mamma om hon hade tänkt fixa flädersaft. Det skulle hon göra så hon gör till mej ocksåKyss

Anna-Helga
2010-07-05 01:06
#24

#23 Kan jag låna dina mamma? Obestämd

stina63
2010-07-05 01:08
#25

Ja då det går så bra låna du min mamma.Skrattande

JohannaMax
2010-07-05 01:10
#26

Jag har en laddning saft som blir klar i morgon och i morgon ska jag även i väg o plocka mera blommor!!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

DesK
2010-07-05 01:10
#27

stina63 jag skulle också vilja låna din mamma Flört Jag har ännu inte hunnit till trädgårdsmästeriet för att köpa en fläderbuske att sätta här Gråter

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Anna-Helga
2010-07-05 01:12
#28

Desk, Okej, du kan låna henne först! Tungan ute Tack Stina!

#26 Duktiga du! Kyss

stina63
2010-07-05 01:14
#29

Oj får kanske sätta kölapp på lilla mamma Skrattande

DesK
2010-07-05 01:20
#30

#26 jag blir grön av avund! Glad I år får jag nöja mig med att göra rabarbersaft Tungan ute

#28 å tackar tackar! Kyss

#29 Nä låt lilla mamma bestämma själv hur turordningen ska vara! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

stina63
2010-07-05 01:22
#31

Desk jag har massor med rabarber här… Men du kan göra rabarbermarmelad också

DesK
2010-07-05 01:28
#32

Stina ja det är också gott, men vi är synnerligen dåliga på att konsumera marmelad och saft. Rabarbersaften tänker jag använda till att göra sorbet av Tungan ute För sorbet och glass är vi storkonsumenter av Skrattande

Vill du dela med dig av något trevligt recept är du alltid lika välkommen in till mina båda sajter Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

stina63
2010-07-05 01:31
#33

Numera gör jag inget Lever själva. Men jag kan fråga min mamma om recept om hon har.

Anna-Helga
2010-07-05 01:50
#34

Åh rabarbersaft! Recept någon? Artikel om rabarber kanske? Tungan ute

Annons:
Pagan
2010-07-05 02:52
#35

Tack Stina. Som alltid bra och läsvärd artikel. Ska spara ditt resept för jag har fläder i närheten.

#10 Jeremina

Så trevligt att "se" dig. Vi har saknat dig massor. Hoppas att är väl och att allt gick bra!?

Om du tror att du vet allt, är du dåligt underrättad

Sajtvärd Tarot

Farwuq
2010-07-05 08:21
#36

Så…

Jag har plockat mycket hylleblommor i år, men lite mer ska till innan förrådet är fyllt.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Anna-Helga
2010-07-05 11:40
#37

#36 Fryser du in blommorna?

stina63
2010-07-05 13:06
#38

*35 Tack Pagan

*34 Anna här kommer receptet på rabarbers saft

Färdigt på: 1 tim 25 min Ingredienser

1 1 kg rabarber
1.5 1.5 l vatten
4.5 4.5 dl strösocker
1 1 st cirton, saften

Gör så här

1. Skär rabarbern i småbitar och med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna.

2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.

3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.

4. Leilas tips!

5. Servera den gärna iskall med isbitar, garnera med färska jordgubbar eller lime

Här är ett recept på rabarber marmelad

Ingredienser (1 portioner/st.)

1 kg

rabarber i bitar

2 st

Vaniljstänger innanmätet

700 gram

syltningssocker

Gör så här

  1. Smält rabarbern på svag värme i en gryta tillsammans med delad vaniljstång, 15 minuter. Rör om under tiden.
  2. Tillsätt syltsocker och koka kraftigt under omrörning, 2 minuter.
  3. Ta upp och skrapa ur de svarta fröna ur vaniljstången ner i marmeladen. Häll upp marmeladen i en burk. Sätt på lock och låt svalna
Farwuq
2010-07-05 13:43
#39

#37

Nä, jag lufttorkar blommorna jag gör té på dem när den bistra vintern och den ruggiga kölden sätter in.

De ska vara helt torra innan man lägger dem i papperspåsar eller askar.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[yodhe]
2010-07-05 20:26
#40

Tack Stina!

En mycket bra artikel och recept….

Upp till toppen
Annons: