Övrigt

Ramlösa

2008-05-08 00:55 #0 av: AlexandraP

Dagens AB Ramlösa Hälsobrunn har sina rötter i det gamla aktiebolaget som bildades 1798, även om verksamheten idag är helt annorlunda.

Ramlösa Paviljongen
                                         Ramlösa Paviljongen

 

 

Ramlösa hälsobrunn är en hälsobrunn belägen i Ramlösa i sydöstra Helsingborg, grundad den 17 juni 1707 av Johan Jacob Döbelius. Brunnen byggdes upp kring den järnbrunn som Döbelius undersökt 1701, 1705 och 1706. Under loppet av 1700-talet ökade hälsobrunnens anseende och besöktes av gäster från både Sverige och Danmark.

Ramlösa brunn hade sin storhetsperiod i början av 1800-talet, då flera medlemmar av kungafamiljen och personer ur adeln regelbundet besökte anläggningen. I slutet av 1890-talet fann man en ny och mer mineralrik alkalisk källa, vilket blev starten för det buteljerade vattnet och det moderna Ramlösaföretaget. Samtidigt minskade hälsobrunnens ursprungliga verksamhet, som slutligen lades ner 1973. Efter exploateringshot under 1970-talet skyddades flera av byggnaderna som byggnadsminnen och nästan hela parken klassades som ett skyddsområde inom byggnadsminnesförklaringen.

Brunnen upptäcks och etableras

Ryktena om de järnhaltiga källorna i Ramlösa och deras botgörande effekt hade funnits under en längre tid. Under skånska kriget 1675-1679 ska Karl XI:s soldater ha kommit dit för att återhämta sig. I kanslirådet Lagerbrings levernebeskrivning över fältmarskalken greve Ascheberg anges att soldater som (1677) plågades av fältsjuka, tillfrisknat sedan de kommit att släcka sin törst vid källan vid Ramlösa by. Svenskarnas högkvarter var i slutet av kriget, 1679, beläget i Västra Ramlösa.

Guvernementsläkaren och medicinprofessorn vid Lunds universitet, Johan Jacob Döbelius, uppmärksammade i början av 1700-talet brunnsvattnet i Ramlösa. Trots att han från bygdens invånare blivit varnad om rövare i den skog källan låg, undersökte han vattnet flera gånger: 1701, 1705 och 1706. Vattnet hade samma sammansättning som vattnet i flera av Sveriges surbrunnar: järn i form av kolsyrad järnoxidul. Efter detta skrev Döbelius om hur vattnets botgörande effekt motverkade flera åkommor:

"Skjörbjugg, ledernas darrande, gikt och torrverk, svindel, hufvudvärk, flusser, rinnande och röda ögon samt rödt ansigte, hjertklappning, kort och elak ande, förslemmad, bortskämd och hård mage, förstoppad lefver, gulsot och mjeltsjuka, sten såväl i njurarna som i blåsan, hysteri, stranguri, hvita flussen, och äfven nyttjas detta vatten mot hvarjehanda fel i menstrua."
"Unga personer, ännu ej utbildade, som hafva fallandesjukan, hvilken oftast härledes från en förslemmad mage eller maskar, kunna äfven vid Ramlösa Brunn söka sin hälsa. Men de som från ungdom varit döfva, haft starr, eller de som hafva lungsoten, samt äldre personer med fallandesjukan, hafva ingen restitution att vänta vid denna hälsobrunn.

 

 

Ramlösa brunn
Ramlösa brunn

 

 

Vattnets medicinska verkan 

Enligt brunnsintendenten Pehr Unge (1796-1810) hade vattnet visat sig verksamt mot följande sjukdomar: äckel och kräkning om morgnarna, förstoppning, kolik, slem och sömnlöshet, cardialgi och halsbränna, väderspänningar, maskar, mjältsjuka, hysteri och konvulsioner samt oordningar i menstruationen, gikt, reumatism, kontrakturer, lidanden i urinvägarna, lamhet och även hudsjukdomar. Han anför också ett par bröstsjukdomar som har blivit hävda av vattnet.

 

AB Ramlösa Hälsobrunn 

Dagens AB Ramlösa Hälsobrunn har sina rötter i det gamla aktiebolaget som bildades 1798, även om verksamheten idag är helt annorlunda. Idag består den endast av buteljering av vattnet från den gamla verksamhetens olika brunnar. Sedan 2001 ägs företaget helt av den danska bryggerikoncernen Carlsberg A/S. Företaget säljer årligen 52 miljoner liter vatten varav 40 procent exporteras till 17 olika länder.

-------------------------

Fakta från Wikipedia

Av: AlexandraP

Datum för publicering

  • 2008-05-07
Anmäl
2008-05-08 00:58 #1 av: AlexandraP

Tyckte det var en kul artikel då jag själv exempelvis älskar deras mineralvatten men självklart är ju vattnet som kommer ut ur kranen också super.

Det är ju mycket disskutioner i media ang vatten på flaska. Vad tycker ni om detta?

Anmäl
2008-05-08 01:50 #2 av: Azgaron

Intressant artikel Alexandra! Kul läsning!

Personligen föredra jag vanligt kranvatten, och kolsyrat vatten är inget som jag har för vana att köpa. Tycker inte heller att det är nått man behöver köpa när det finns gott vatten i kranen.

Azgaron

 

Anmäl
2008-05-08 08:59 #3 av: Farwuq

Jag dricker gärna Ramlösavatten.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2008-05-08 13:11 #4 av: AlexandraP

#2 tackar :)

Så sant så, men jag funderar starkt på en sodastreamer mmmm så gott Flört

Anmäl
2008-05-08 21:52 #5 av: Azgaron

Jo, sodastreeamer har vi också pratat om att skaffa nångång! Kan vara praktiskt att ha!

Azgaron

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.