Mytologi, Kultur, Religion...

Tomtar och troll

2008-02-28 03:13 #0 av: AlexandraP

Lite om tomtar och troll och dess sagor!

 

 

Troll

Troll är lite av ett gruppnamn för naturväsen som man tyckte var svåra att sätta fingret på förr. Trollen var så olika från troll till troll, vissa var höga som hus och andra små som en mus. Vid sidan av trollen förekom också jättar, vättar och vittra. Trollen ses ofta klädda i paltor men sägs vara rika av guld.

Bortbyting- var det vanligt förr att man skrämde elaka barn med. Det var då trollen bytt ut sitt barn mot ett människo barn. Det sägs att speciellt kvinnor var utsatta för trollens satyg.

Kyrkklockor sägs skrämma trollen likaså att ha med sig en kniv gjord av stål när man kliver in i trollskogen. Även vissa troll tycks var känsligva för solljus och kunde förvandlas till en sten eller vart förstenade.

Varför man såg trollen sällan var för att de kan utföra hamnskifte dvs att kunna förvandla sig till något annat exempelvis djur. Om man kände doften av mat eller kanske tobak så kunde det vara trollen.

 

 

 

Tomtar

I nordisk folktro är tomten gårdens skyddsväsen. Tomten anses ha övernaturliga krafter som ser till att gården har lycka med sig.

 Tomten kan vara elak då människorna på gården inte sköter sig eller behandlar tomten utan respekt. Framförallt skyddar tomten djuren på gården och är hjälpsam när dom har problem.

 

 

 

Kända tomtar och troll!

 

 

Trolltyg i tomteskogen (film)

 

Filmen "Trolltyg i tomteskogen" från 1980 är en nederländsk tecknad film som är baserad på boken "Tomtar" av Wil Huygen.

"Trolltyg i tomteskogen" är en av de mest efterfrågade repriserna och Sveriges Television har i många år försökt att få visa filmen på nytt, men efter en konkurs är det ingen som riktigt vet vem som äger rättigheterna.

 

 

Var e Fjant? Hääär mamma!
                             Var e Fjant? Hääär mamma!

 

 

Bland tomtar och troll (bok)

 

Boken bland tomtar och troll är en sagosamling som ges ut årligen vid juletid sedan 1907.

Bland tomtar och troll och enhörningar och jättar och prinsar och prinsessor och en del alldeles vanliga människobarn, som du, händer det ofta spännande saker.

  De första banden hade illustrationer av bland andra John Bauer. 1927-1980 var det Einar Norelius som illustrerade. Bland de många författarna märks Hjalmar Bergman, Margareta Ekström, Gösta Knutsson och Edith Unnerstad.

 


                              

Källa: Wikipedia & recensioner av filmen trolltyg i tomteskogen

Av: AlexandraP

Datum för publicering

  • 2008-02-28
Anmäl
2008-02-28 08:52 #1 av: FiaH

Tack för en rolig läsningSkrattande Och visst kommer man ihåg filmen, jag älskade den...

Anmäl
2008-02-28 09:14 #2 av: Opal

Jag bara älskade den filmen. Tittade nästan sönder bandet.

Anmäl
2008-02-28 09:53 #3 av: [trumman]

Källhänvisning saknas, annars intressant läsning :)

Anmäl
2008-02-28 11:10 #4 av: AlexandraP

#3 Oops,  nu har jag lagt till det! Tur att ni håller koll på mig ;)  källanvisningar, dom kommer mycket från mitt minne från både mina egna böcker och filmen :)

Jag har samlat på böckerna sedan jag var liten, tyvärr har jag missat ganska många :(

Filmen är ett kärt barndomsminne, kikade faktiskt på filmen för några veckor sedan :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.