Behandlingsmetoder/Terapier

Auriculoterapi

2008-02-07 00:02 #0 av: LottaU

Auriculoterapi eller öronakupunktur är en form av alternativmedicinsk behandling som bygger på idén att kroppens olika organ och delar finns representerade med egna punkter på ytterörat, och att sjukdomar och besvär kan behandlas med akupunktur-metoder genom nålstick i örat

Liknande idéer, att en viss del av kroppen utgör ett mikrosystem av hela kroppen, finns inom zonterapin och iridologin.

 

Auriculoterapi (Öronakupunktur)

Varje kroppsdel och varje organ finns representerat i ytterörat med en egen punkt. Denna hypotes lades fram av fransmannen Dr. Paul Nogier vid den stora världs- och akupunkturkongressen i Paris 1956. Detta var inget nytt utan återupptäckten av en mycket gammal och glömd behandlingsform, som inte kan jämföras med någon annan behandlingsform eftersom den har sin egen diagnostik och terapi. Redan ca. 400 år före kristus gjorde Hippokrates (den västerländska medicinens fader) en upptäckt under sin vistelse i Egypten. I sitt arbete om fortplantningen skrev han; De som skurit sig i örat kunde fortfarande ha könsumgänge och ejakulera, men bara säd i mindre mängder och steril sådan. Detta visar att man i gamla Egypten kände till och tillämpade behandling via öronsnäckan. Denna kunskap har hållit sig kvar i medelhavsområdet i en något enklare form och enbart utövats av lekmän fram till våra dagar. Man talar om att sätta guld i öronen för att bli av med huvudvärken.

Dr. Paul Nogier är en självständigt tänkande och nyfiken man, han lade märke till att en del av hans patienter hade brännmärken i öronen. Det visade sig, att en del av dem hade blivit botade från sin ischias på detta sätt. Dr Paul Nogier var av den uppfattningen att man inte skall förkasta en metod av den anledningen att den inte låter sig förklaras utifrån de vetenskapliga insikter vi besitter idag. En verklig upptäckt verkar i regel inte logisk och motsäger ofta de accepterade och vedertagna förutsättningerna - ofta bygger emellertid den nya upptäckten på, grundläggande iakttagelser som är klara nog. Paul Nogier började således själv göra undersökningar och sticka folk i öronsnäckan på de punkter som han tidigare observerat och uppnådde i vissa fall förbluffande resultat. Paul Nogier började metodiskt att kartlägga örat och iaktta förändringar och tryckömhet vid olika sjukdomstillstånd. Så småningom kom han fram till en "nyckel" som visar punkternas placering i ytterörat. Han konstaterade härigenom att örat kan liknas vid et foster med huvudet nedåt. Ryggen motsvaras av örats ytterkant och de inre organen i centrum och nära hörselgångens mynning.

 


Nyckeln till framgång
Genom att denna nyckel offentligjordes blev det i första hand kineser och ryssar, vilka tidigare känt till vissa smärtlindrings-punkter i öronsnäckan som i första hand hade möjlighet, att praktisera denna nya form av terapi och göra nya upptäckter. Av den anledningen finns idag den utförligaste och mest omfattande litteraturen i ämnet i kina och japan. Men auriculoterapi måste betraktas som en helt självständig skola, oavhängig av den kinesiska akupunkturen. Auriculoterapin härstammar egentligen från det gamla egypten. Även i persien kände man till en viss form av öron behandling sedan.en lång tid tillbaka. Att använda ytterörat för diagnostik och terapi har många fördelar. Punkterna i örat har allmän giltighet, även om alla öron uppvisar individuella skillnader. Genom metodens enkelhet lät kineserna utbilda sina sk. barfotaläkare i auriculoterapi, och man har således kunnat använda sig av denna terapi på otillgängliga platser där tillgången på andra behandlingsformer varit begränsad. Öronterapin har visat sig överlägsen andra metoder när det gäller t.ex. bota drogmissbruk av olika slag, ge smärtlindring vid tandutdragning, för att nämna några exempel. Att betrakta ytterörat vid diagnostik har visat sig värdefullt och av stor betydelse, då man här har kunnat se tecken till sjukdomar.

 


Förslag till behandling med auriculoterapi


Öronloben som diagnosmetod Att ytterörat står i intimt samband med övriga kroppen, och att varje del av kroppen finns representerat i ytterörat står redan klart. Motsvarande punkt i örat benämnes "ear point" EP. En sjukdomssymtom behöver inte enbart visa sig på en punkt, utan kan likaväl uppträda på andra punkter, känner man orsaken är det lättare att börja med nämnda punkt, men sök även på andra punkter. Den som känner den kinesiska medicinens lära om de fem elementenp Yin och Yang har givetvis lättare att förstå i vilket område man bör söka. Förändringarna i ytterörat kan yttra sig på ett flertal olika sätt bl.a. genom deformering, färgförändring, fjällighet, blåsor, kristaller, knutor, förhårdnader, blodöverfyllnad eller en kraftig pigmentering av ett avgränsat område, Som efter en del ektomier (avlägsnande av organ) där ett runt eller halvcirkelformigt mörkt ärr uppträder. Detta kan vara rött, grått eller vitstrimmigt.

Falskt larm kan också förekomma då helt friska personer kan ha små vita knölar, blemmor eller ärr från kylknölar. Enda sättet att ta reda på om det är "falskt alarm" är att trycka, klämma och eventuellt sticka med en nål. Uppstår ingen reaktion i form av smärta eller tryckömhet är det falskt alarm!

Inspektion För att bäst kunna se in i öronmusslan, fatta med tumme och pekfinger om örats ytterkant. Börja med att följa de anatomiska regionerna, uppifrån och ned, utifrån och in, steg för steg. För att närmare kunna se in under kanten av helix eller Cymba Conchae fodras i regel en pincett eller något annat förmål för att kunna lyfta kanten eller utvidga öronmusslan.

Ljusförhållande Av stor vikt är att ljuset är bra eftersom det ibland kan vara svårt upptäcka och urskilja små förändringar som finns. En förstoringslampa kan rekomenderas. Ingen tvättning Före undersökningen får inte örat tvättas eller borstas eftersom detta kan förorsaka vissa färgförändringar i huden, och därigenom utplåna de förändringar som kan vara av största vikt och föringa tillförlitligheten av undersökningen. Skulle öronsnäckan inte vara helt rent, går det att mycket varsamt torka med en torr bomullstuss i en bestämd riktning.

Instrument Eftersom besiktningsmetoden är ganska enkel behövs i regel inga särskilda instrument. Man klara sig bra med en vanlig tändsticka, som pressas eller tryckes mot punkterna. Vid undersökning med en punktdetektor kan i regel större säkerhet uppnås. Detta är att föredra vid de tillfällen då patienten inte kan eller har svårt att meddela sig. Fördelen med en punktdetektor är att det också finns möjliget att behandla varje punkt i terapeutiskt syfte genom, att vända strömkretsen så att en svag ström går ut vi undersökningsproben.

Positiv reaktion Efter det att man funnit den positiva reaktionen trycker man med pekfingret bakpå patientens öra för att härigenom sträcka skinnet och tydligare kunna urskilja och iaktta de positiva potologiska reaktionerna.

Båda öronen Patientens båda öron måste undersökas och en noggrann registrering görs av de skillnader som kan iakttas vid inspektionen som färgförändringar, känslighet och utbredningsområde.

Journalföring Eftersom det alltid finns fördel med en journal, kan man här rita upp en översikt över örat och sedan markera de punkter och platser som behövs.

Positiva förändringar Om man finner knutor eller knölar skall dessa undersökas med hjälp av t.ex. en pincett för att härigenom avgöra hårdhet, storlek och ömhet. Även mindre fjäll skall avlägsnas och undersöka underliggande ställets känslighet.

Inflamatoriska tillstånd Prick, rödaktigt kliliknande fjäll, eller blodöverfyllnad, några med en rödaktig kant, en röd knöl med fett och glansighet. Uppträder vanligtvis vid akuta inflammatoriska tillstånd.

Kroniska organiska tillstånd Vit prick eller kliliknande fjäll, fördjupning, knöl och vit blomma (varken med fett eller glansighet) uppträder vanligtvis vid kroniska organsika sjukdomstillstånd.

Bölder/tumörer Utstående knöl eller mörkt grå prick och fjäll uppträder vid bölder och tumörer.

Hudsjukdomar Kliliknande fjällighet (svår att stryka bort) uppträder vanligtvis vid olika hudsjukdomar.

Operationer och läkta sår Strimmor, runda eller halvcirkelformade vita ärr eller mörkgrätt ärr. Störd funktion i absorbationen (näringsupptaget). Torrhet och fjällighet i hela örat. Inget lyster. Infertilitet Vit kli-lik fjällighet, som ett lager av fiskfjäll över livmoder, C.conchae, S.conchae, inre sekretion.

Strupe, hals. Flera vita eller rödaktiga prickar med ullig kant

Tonsilit. Röd klilik fjällighet eller blodfullhet med skarp kant


--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Anatomi
Ytterörats mussla består till stor del av ett elastiskt brosk (cartilago auriculae) som ger dess form och stadga, det är endast örsnibben (lobulus auriculae) som saknar brosk den har istället en stödjande vävnad av fett och bindväv, och här finns ett stort antal av talgkörtlar, i vilket aterom kan utvecklas. Ytterörats brosk är beklädd med en tunn hud vars yta har stor förskjutbarhet. Men på dess yttre yta (Helix) , liksom inom yttre delen av hörselgången är den stramt fästad vid underliggande brosk (perichondrium eller periost), vilket gör att blodutgjutningar resorberas dåligt, varför detta kan bli orsaken till blomkålsöra. Även smärre inflammationer som furunkel (böld) kan därför ge upphov till smärtsamma spänningstillstånd. I den inre delen av snäckan (conchae auriculae) och i anslutning till de fina hårfjunen finns gott om talgkörtlar som ökar vid ingången till hörselgången (meatus acusticus externus) där hårväxten blir kraftigare, och som särskilt hos äldre män omvandlas till buskage av styva terminal hår.

 

 

Fakta från http://sv.wikipedia.org/wiki/Auriculoterapi

 

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2008-02-06
Anmäl
2008-02-07 00:19 #1 av: LottaU

Är det någon som har fått öronakupunktur?

Själv har jag provat en gång. Det var på en mässa i Huskvarna, som jag fick min värk. Så då var det en snäll utställare som hjälpte mig och så satt hon på små kulor på ena örsnibben, tror jag.

Men jag vet inte om värken blev bättre, för jag tog även tabletter.

Men det var en väldigt fin gest av utställaren :-)

 

Anmäl
2008-02-07 01:52 #2 av: AlexandraP

Har aldrig testa, det var snällt av henne :) Hur kändes det under själva behandlingen?

Anmäl
2008-02-07 07:57 #3 av: Opal

Jag har varit med om att en tjej satt små nålar på olika punkter i örat. Nålarna satt kvar i några dagar, fick själv ta bort dom eller så ramla dom bort efter ett tag. Det kändes lite obehagligt när jag skulle ligga och sova mot det örat. Jag vet inte om det gjorde nån förbättring just för tillfället. Man är ju alltid nyfiken och vill prova på något nytt.

Anmäl
2008-02-07 14:46 #4 av: AlexandraP

jo det lät lite läskigt...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.