Annons:
Etikettmytologi-kultur-religion
Läst 6849 ggr
LottaU
1/25/08, 2:22 AM

Häxprocesserna i Salem

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Häxjakten i Salem utspelades 1692 i Massachusetts, USA (då en brittisk koloni). I en puritansk enklav utspelades ett hysteriskt drama som kom att kosta åtminstone 25 människor livet, och ytterligare ett tjugotal fängslades.

Enklaven var under stor ekonomisk press och hotades av fientliga indianer. Anklagelser framfördes från framförallt två flickor - Abigail Williams och Betty Parris (9 respektive 11 år) om att flera bybor besatt dem och därför var skyldiga till häxeri. Åtskilliga andra flickor i byn instämde i anklagelserna och tre kvinnor utpekades - en tiggerska (Sarah Good), en äldre kvinna som hatades av några av de anklagande (Sarah Osborn) och en indiansk slav (Tituba). De skrämda och pressade byborna trodde på anklagelserna och ställde de anklagade inför ultimatum att antingen erkänna brottet eller avrättas genom hängning.

Illustration av rättegångssalen, från 1876

Illustration av rättegångssalen, från 1876

En längre tid förflöt utan att ordentliga rättegångar kunde hållas, eftersom området saknade ordentlig myndighet. En guvernör anlände och instiftade en särskild förhörsdomstol - vid det laget satt uppemot 80 personer i fängelse i väntan på rättegång, Sarah Osborn hade dött i fängelse och Sarah Good hade förlorat ett barn i havandeskap i fängelset.

Domstolen höll förhör en gång i månaden. Bara vid ett tillfälle tog angivarna tillbaka anklagelserna. Åtminstone två kvinnor fick uppskov på grund av graviditet. Samtliga fall där förhör fortskred och dom avkunnades resulterade i fällande domar - ingen friades. De som förklarade sig skyldiga och angav medbrottslingar kunde klara sig undan dödsdomen. Vid fyra tillfällen hölls också avrättningar, och sammanlagt 19 hängdes. En man - Giles Cory, en 80-årig bonde - som vägrade förklara sig skyldig eller icke skyldig dömdes i stället att krossas under en last av stenar.

Många flydde undan arrestering och angivelser, och traktens ekonomi blev snart lidande. Under hotet om ökade fientligheter från indianstammar i närheten insåg befolkningen till slut att någonting inte stod rätt till.

I en skrift kallad Cases of Conscience Concerning Evil Spirits ("Samvetsfrågor angående onda andar") framförde Increase Mather att "It were better that Ten Suspected Witches should escape, than that the Innocent Person should be Condemned" (Bättre om tio misstänkta häxor undkom, än att den oskyldge dömes), en formulering som kan sägas återspeglas i den amerikanska författningen och USA:s juridiska system.

Häxjakten var en så stor händelse att den kom att betyda slutet för mycket av det puritanska inflytandet i styrelsen av New England.

Fakta från wikipedia.se

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2008-01-25

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

Annons:
nera
1/25/08, 12:14 PM
#1

Ja, det är lika sorgligt här med…Gråter

Upp till toppen
Annons: