Filosofi

Frågor utan svar-lär känna dig själv och andra

2007-12-16 10:00 #0 av: Perla

Det finns frågor som det inte finns några riktiga eller oriktiga svar till. Bara ärliga och oärliga.

När vi samtalar, utbyter vi ofta artigheter utan att engagera oss. De här frågorna kan bli inkörsporten till att lära känna dig själv och dem du umgås med lite närmare.

I min boksamling har jag en bok som heter "Frågor utan svar" skriven av Gregory Stock, Ph.D.

I inledningen skriver han bl a så här:
"Kan du verkligen säga vad du skulle göra i en hypotetisk situation? Naturligtvis kan du inte det, men varför sätta sådana gränser?

Det här är en chans för dig att komma till insikt utan att behöva genomleva de trångmål som beskrivs. Våga att leva dig in i situationerna så att du bryr dig om vilket svar du ger.

Motstå frestelsen att fly frågan genom att förneka dess värde eller genom att ställa en motfråga som fördunklar dess uppsåt."

Utgå ifrån de givna förutsättningar som frågan ger oavsett om de ter sig verkliga eller helt overkliga för dig och ha i minnet att det inte finns något självklart, givet svar. Det är du själv som avgör vad som är det rätta, ärliga svaret för just dig.


Jag lägger upp en eller ett par nya frågor per dag, numrerade, så att du lätt kan hitta tillbaka till frågan igen om du skulle vilja det.

Frågor som har en * efter numret betyder att det finns en eller flera följdfrågor till grundfrågan.


Have fun! :)
 

Kom ihåg!
Det finns inga felaktiga eller rätta svar till den här typen av frågor men de ger en utmärkt chans att lära känna sig själv lite närmare.

Det som gäller för att detta ska bli möjligt är alltså att man:

a) sätter sig in i frågeställningen (även om den verkar vara absurd)

b) är absolut ärlig när man svarar (enbart för sin egen skull) 

 

Av: Perla

Datum för publicering

  • 2007-12-16
Anmäl
2007-12-16 15:09 #1 av: Rocktjejen

Jag brukar alltid kunna sätta mig in i andras situation när vi pratar. skulle vara så omänskligt för mig att bara pladdra på utan att mena något..tror jag..funderar medans jag skriver..=)

 

Anmäl
2007-12-16 17:39 #2 av: Perla

Till alla:

Det är naturligtvis helt frivilligt att läsa och sätta sig in i vad frågorna betyder för just dig.

Om du reagerar negativt eller går i försvar på någon fråga eller någon detalj i en fråga, stanna upp och försök att bli medveten om vilka känslor/tankar som du fick i samband med reaktionen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.