Annons:
Etiketthögtider-helger
Läst 8527 ggr
LottaU
2007-12-13 08:29

Lucia

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här hittar ni en hel del info om Lucia!!!

Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Innan den gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll Lucia samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet.

Traditionen som den ter sig i Sverige har spritt sig från Västergötland till hela Sverige och under 1900-talet också till andra områden såsom finlandssvenska områden i Finland, som Åland, och i viss mån även till Danmark, Norge, samt bland svenskättade i USA. Lucia är ett sicilianskt namn som betyder den ljusa och kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus.

I Italien firas Lucia genom att barnen lämnar över mat till Lucia och till den "flygande åsnan" som hjälper henne att ge presenter. Om de råker se henne kommer hon att kasta aska i deras ögon, så att de blir blinda.

Äldre luciatradition
Redan under medeltiden finns uppgifter om firandet av julfastans ingång. På lucianatten slaktades julgrisen och det festades natten lång. Vid denna tid ansågs denna natt vara årets längsta natt med en hel del övernaturliga makter som var ute och härjade och det var därför bäst att hålla sig vaken. Enligt den Julianska kalendern, som i Sverige och Finland gällde fram till 1753, var lucianatten faktiskt årets längsta natt.

Traditionen levde vidare in i 1600- och 1700-talets bondesamhälle. Firandet var vanligast på Sveriges västkust. Man firade med mat och dryck och en av gårdens kvinnor kläddes i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Traditionen tros komma från Tyskland, där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", med tända ljus i håret som föreställde en gloria. Lucia kan således ursprungligen ha varit identisk med Jesusbarnet.

Såväl Sankta Lucias helgondag 13 december som namnet på Lucifer, mörkrets herre som sägs vara särskilt aktiv den natten, och latinets ord för ljus, "lux", har på något sätt medverkat i traditionens framväxt och gett den dess unikt svenska former, men seden att högtidlighålla och kanske besvärja solens återkomst är givetvis äldre än kristendomen. Det röda sidenband som Lucia numera har om midjan sägs symbolisera Lucias helgondöd, annars har väl den svenska luciagestalten egentligen mycket litet att göra med helgonet Lucia.

Seden att gå runt bland hus i grannområdet är ett arv från äldre tiders "staffanssjungning", som förekom både på landet och i städerna, där djäknarna gick mellan husen för att samla in pengar till den årliga hemfärden. (Det har hävdats att den traditionen ursprungligen kommer från Skara [källa behövs] , där eleverna gick mellan stugorna för att sjunga och samtidigt samla in en slant efter ett år av studier på den mycket gamla Katedralskolan). Att man ibland - enligt gamla staffanssångtexter - även kunde tigga till sig en sup skapar en länk till det moderna lussefylleriet.

En annan, äldre folklig tradition som levde på landsbygden var "lussebruden". Det kunde en ogift kvinna i trakten eller på gården utnämnas till, och därmed bli huvudperson i den lokala varianten av lussefirandet, kanske servera mat, kanske dansa med alla pojkarna på lussefesten, och säkert ibland också utsättas för fräcka skämt.

Modern luciatradition

Lussebulle.
Nobelpristagaren Albert Szent-Györgyi tillsammans med Lucia och tärnor i Stockholm 1937.Skansen tog upp traditionen 1893 i Bollnässtugan, då mest som en gammal tradition värd att bevara. Det moderna luciafirandet tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga luciatåget. Seden fick därefter snabbt efterföljare över hela landet inte minst genom lokalpressens initiativ. Under åren 1973-1980 kröntes Sveriges Lucia på Skansen, efter omröstning i Året Runt. Luciakröningen på Skansen har sedan fortsatt med andra samarbetspartner. Idag är formerna för hur ett så kallat traditionellt Luciafirande ska gå till väldigt låsta. Detta visade sig genom reaktionerna på SVT:s Luciamorgon 2004, ett luciaprogram som anknöt till äldre folklig luciatradition. SVT och radions Ring P1 fick mottaga många klagomål om att de inte fick höra de vanliga Luciasångerna och se de vanliga Luciautstyrslarna.

Numera firas Lucia på skolor, daghem, i föreningar och på många arbetsplatser. Många större städer utser genom omröstningar i lokaltidning stadens Lucia. Den största årliga luciakonserten äger rum i Globen, där Adolf Fredriks Musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker spelar och sjunger. Detta Luciatåg har bland annat blivit omnämnt i Guinness Rekordbok som världens största med över 1 200 medverkande.

För den svenska polisen kan Lucia vara en mindre trevlig högtid med mycket ungdomsfylleri. På senare år har mycket arbete gjorts för att få bort detta, bland annat genom nattbio.

Det är tradition på Grand Hôtel i Stockholm att bjuda Nobelpristagarna (de som stannat kvar i Stockholm efter Nobeldagen 10 december för att delta i andra Nobelarrangemang) på ett Luciatåg på morgonen den 13 december. Lika traditionsenligt brukar kvällspressen rapportera om de äldre herrarnas stora förvåning. Den gladaste reaktionen kom från Dario Fo, Nobelpristagare i litteratur 1997, som dansade runt och sjöng duett med Lucia, då givetvis med italiensk originaltext.

Luciasånger
Luciasången (Sankta Lucia, ljusklara hägring / Natten går tunga fjät / Ute är mörkt och kallt)
Goder afton i denna sal
Goder morgon i denna sal
Lucia ("Himlen hänger stjärnsvart")
Lusse lella
Staffansvisan
Strålande helgonfé

**Svenskfinland
**Lucia firas allmänt överallt i Svenskfinland enligt samma traditioner som i Sverige. Finlands första Lucia korades år 1936 av föreningen Brage i Vasa. Den officiella Finlands Luciaväljs sedan 1950-talet i en omröstning som ordnas av Samfundet Folkhälsan, Hufvudstadsbladet och Svenska Yle och hon kröns i Helsingfors domkyrka. Därefter kör kortegen genom centrala Helsingfors.

Övriga Norden
I Danmark firades "Luciadag" för första gången officiellt den 13 december 1944, som en "direktimport" från Sverige på initiativ av Franz Wend, sekreterare i Föreningen Norden. Det var då ett försök att "bringa ljus i en tid av mörker". Det blev en protest mot Tysklands militära ockupation av Danmark under andra världskriget, vilket sågs som mörkret, men har sedan dess blivit tradition. På danska sjungs en egen, fri översättning av den svenska Luciasången.

Även till Norge och i någon mån Island har Luciatraditionen spritts, men det är i första hand fråga om underhållning vid officiella arrangemang, eller fester på daghem, mer sällan i hemmen.

Övriga världen
I resten av världen förekommer svenskt Luciafirande i mycket begränsad omfattning, men dock här och där, inom föreningar för svenskättade, vid skolor och universitet som undervisar i svenska och/eller i samband med annan marknadsföring av det svenska.

Sedan några år brukar en Lucia och några tärnor av svensk typ delta i St Lucias procession i Syrakusa.

Lussekatt

Lussekatt, lussebulle, saffranskuse eller julkuse är ett bakverk som är starkt förknippad med Luciahelgen. Lussekatter är en form av bullar med en starkt gul färg som kommer av saffran.

Lussekatterna kan bakas ut till en mängd olika former. Den vanligaste, den så kallade julgalten, är att de formas som ett 'S' där ändarna rullats ihop och ett russin placerats i mitten på vardera ihoprullning. Det är också vanligt att arrangera två sådana 'S', antingen korslagt eller bredvid varandra. Denna typen av lussekatt brukar kallas gullvagn, julvagn eller julkors. Ett lindebarn är en bulle formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra.

Även större varianter förekommer, som prästens hår och såkaka.

Garnering med pärlsocker istället för russin förekommer.

Det finns inga russin i dessa.

Luciatåg

Luciatåg förekommer vid Luciatid, särskilt på Luciadagen den 13 december. Traditionen med luciatåg uppstod i Sverige under slutet av 1800-talet och har därefter spritts till andra nordiska länder.

Ett luciatåg brukar bestå av en flicka som är lucia som går främst och ett antal flickor som är tärnor. Ibland förekommer även stjärngossar. Framför allt om deltagarna är barn kan det gå pepparkaksgubbar, pepparkaksgummor och tomtar sist i tåget. Luciatågets deltagare sjunger luciasånger.

Lucia och tärnorna är klädda helt i vitt. Lucian bär traditionellt en krona eller krans av lingonris med ljus i, samt har ett rött band om midjan. Tärnorna bär ofta ljus i handen. Tärnorna kan också ha rött band eller glitter runt midjan; ofta har de även glitter i håret.

Många gånger har Lucian och tärnorna stearinljus, men dessa är numera ibland ersatta av elektriska ljus av säkerhetsskäl för att undvika brand eller att någon svimmar. Elektrisk belysning förekommer framför allt i skolorna. Inom förskolorna är elektrisk belysning självklar, då barnen är små och inte anses ännu ha lärt sig handskas tillräckligt bra med stearinljus.

Stjärngossar brukar ha en vit särk, stjärngossestrut på huvudet och en stjärndekorerad pinne i handen. Tomtar är vanligtvis klädda i rött.

Luciatåget brukar gå in under sång och ställa upp sig på lämpligt vis beroende på efter vilka lokaler som används. Därefter brukar ett antal sånger sjungas, antingen a cappella eller till ackompanjemang av ett piano eller i kyrkorna eventuellt orgel. Till de vanligaste sångerna hör Luciasången (oftast med någon av de tre texterna "Natten går tunga fjät", "Sankta Lucia, ljusklara hägring" eller "Ute är mörkt och kallt"), Staffansvisan, Nu tändas tusen juleljus, Stilla natt och Så mörk är natten i midvintertid. Om det finns pepparkaksfigurer i tåget brukar dessa sjunga Tre pepparkaksgubbar och om tomtar är med brukar dessa sjunga Tomtarnas julnatt ("Midnatt råder"). Ibland läses några särskilda verser med Luciatema. Luciatåget avslutas med att deltagarna går ut under sång, oftast samma väg som vid intåget.

I en del sammanghang bjuder lucia eller tärnorna på något ätbart, vanligtvis pepparkakor eller lussekatter. Barn som håller luciatåg för sina föräldrar kan bjuda på frukost.

Sammanställt från Wikipedia.se

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-12-13

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

Annons:
Upp till toppen
Annons: