Mytologi, Kultur, Religion...

New Age

2007-11-07 20:33 #0 av: LottaU

New Age är i dagligt tal ett samlingsbegrepp för nyandliga tankar. Ordet New Age syftar på Vattumannens tidsålder mellan åren 2000-4000, på engelska Age of Aquarius.

Bakgrund


Begreppet myntades år 1932 av Alice Bailey, en utbrytare ur teosofiska sällskapet, läran är därför nära besläktad med teosofin. Kopplingarna till hinduism och buddhism är också uppenbara. Många impulser kommer också från traditionell kinesisk medicin och daoism. När New Age-anhängare uttalar sig om kopplingar mellan den andliga och den fysiska världen tar sig utsagorna ofta uttryck i olika former av proto- och/eller pseudovetenskap.

New Age och de människor som influeras av dess tankesystem är ytterst heterogent (synkretiskt), det finns inget sammanhängande och logiskt paradigm som anammas av alla dess anhängare. Av anhängarna ses detta oftast som en styrka. Emellertid tror de flesta som är nyandliga med New Age-inriktning på någon eller några av dessa saker:

Astrologi, speciellt Vattumannens tidsålder

New age blandar olika religioner. Här en druidritual vid Stonehenge.
New age blandar olika religioner. Här en druidritual vid Stonehenge.

Själavandring
Auror och astralkroppar

 

 

Grundtankar i New Age


New Age-anhängare menar ofta att vetenskap inte är en tillräcklig källa till kunskap, utan att de personliga erfarenheterna bör komma före vetenskapliga rön. Framför allt hävdas att New Age skulle ta fram en urgammal visdom från t.ex. Asien (akupunktur), medeltidens Sverige (örtmedicin) eller 1800-talets Österrike (homeopati), och att den visdomen blivit överkörd av kyrka och andra auktoriteter. Vissa anhängare menar att kunskap från egna erfarenheter inte behöver stå i strid med logiskt tänkande, utan att det endast handlar om att individen ska avgöra vad som känns värdefullt för egen del.

Medvetandets kraft över kroppen och de fysiska lagarna, i form av t.ex. Transcendental meditation, är en annan vanlig tanke. Vissa metoder förespråkar tankens läkande och positiva kraft. Den röda tråden är att människan själv kan påverka sin hälsa, ofta med hänvisning till att skolmedicinen bara behandlar symptom, medan New Age och alternativmedicin botar den bakomliggande orsaken. Olika behandlingar tar även fasta på "energimedicin", som påstås främja kroppens egen förmåga till självläkning, t.ex. genom att applicera kristaller på kroppen. Detta kulminerar i uttrycks såsom att "mänskligheten är redo för ett högre medvetande".


Kritik mot New Age


New Age är ett komplicerat begrepp, bl.a. beroende på de disparata ämnesområdena som samlas under New Age. Ändå finns det vissa saker som hela New Age-rörelsen då och då kritiseras för. (Den kritik som framförs mot enskilda områden finns angiven under respektive rubrik.) Några av de mest framträdande punkterna är:

New Age innehåller egentligen inget nytt, utan är bara en återgång till tiden före modern vetenskap. Många trossatser bygger på myter, vidskepelse eller pseudovetenskap.
Många New Age-företrädare vars läror testats vetenskapligt, och befunnits overksamma, fortsätter ändå att arbeta för att tjäna pengar på människors godtrogenhet (se placebo, blåsning och pseudovetenskap), därför att de påstår sig stå över vetenskapen, vilket omöjliggör alla logiska resonemang och i vissa fall dessutom är felaktigt.
New Age uppmuntrar till ett jag-tänkande där egna erfarenheter väger tyngre än logiskt tänkande.
Se även vetenskaplig skepticism.


Några saker New Age ofta associeras med

 • Kanalisering (chaneling)
 • Swedenborgianism
 • Alternativmedicin
 • Magi
  Healing (Helande)
 • Jordstrålning
 • Scientologi
 • UFO:n
  Konspirationsteorier
 • Asatro
  Mayansk mytologi
 • C.G. Jung
  Satanism
 • Transhumanism
  Schamanism
 • Transcendental meditation

Kända New Age-anhängare

Meditation är ofta en del av new age.
Meditation är ofta en del av new age.

 

Thomas Di Leva
Peter Wahlbeck

 

 

New Age-musik


Begreppet New Age används också som beteckning på en musikgenre vilken är speciellt omtyckt av New Age-anhängare. Vad som räknas till genren varierar, men bland annat Jean Michel Jarre (som även kan räknas till andra genrer) och Sally Oldfield hör till den.

 

 

Vattumannens tidsålder

Vattumannens tidsålder är ett centralt begrepp inom New Age.

Begreppet kommer från astrologin och har att göra med i vilken stjärnbild (astrologerna delar in stjärnhimlen i 12 olika zoner) som vårdagjämningen inträffar i. Vårdagjämningen växlar tecken med en period på ungefär 2000 år. Sedan Jesu födelse har vi levt i Fiskarnas tidsålder. Enligt vissa astrologer skall denna period kännetecknas av stora världsreligioner, tekniska framsteg och materialism.

I den kommande tidsåldern (år 2314 enligt astrologin) kommer vi så in i vattumannens tidsålder som är en tidsålder som skall utmärkas av en omfattande (ny)andlighet, då människan (mänskligheten) söker sig inåt istället för utåt.

Begreppet vattumannens tidsålder spelade stor roll för den astrologiinspirerade delen av hippierörelsen och har en framträdande roll i filmen/musikalen Hair.

Iden om dessa tidsåldrar är mycket gammal, ursrungligen från antiken. Under antiken gällde Vädurens tidsålder och före antiken Oxens tidsålder. En religion Mithraismen fanns som blev ganska populär i Romarriket, där det symboliska dödandet av en tjur var central. Detta sägs ha ett samband med tidsåldrarna.

 

Texten kommer från wikipedia.se


 

 

Av: LottaU

Datum för publicering

 • 2007-11-07
Anmäl
2007-11-07 21:31 #1 av: zeretki

För mig är New Age ett svårt begrepp. Jag gillar det på ett sätt för det är lätt att använda på ett generellt sätt. Samtidigt finns det mycket negativt, för mig, som ligger i begreppet. Mycket som handlar om pengar, guru-varningar, utnyttjande och ytligt trams.

 

Anmäl
2007-11-07 22:17 #2 av: LottaU

Jag har aldrig gillat namnet New Age. Känns så "flummigt"...

Jag ser det som jag jobbar med, mer "Old age" :-)

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.