Hälsa

Hjärngympa minskar stress

2007-12-06 15:11 #0 av: Perla

Att massera öronen är bra gympa för hjärnan!

Hjärnan klarar otroligt mycket stress bara den får gå ned i lugnläge emellanåt. Det menar Gunilla Ladberg, hjärnforskare och beteendevetare.

- Vi börjar med att stå upp och gäspa stort, inleder Gunilla Ladberg sitt seminarium på Nolias Arbetsmiljö&Hälsa-mässa i Piteå.

Hon är hjärnforskare och beteendevetare. När hon fått oss i publiken att gäspa ett antal gånger får vi övergå till att dra i och massera våra ytteröron.

- Det väcker muskulaturen i innerörat, ger hjärnan syre och gör att vi orkar lyssna bättre, förklarar hon. Gäspningarna ger mer syre till hjärnan och gör att man kan lyssna mer koncentrerat upp till en och en halv timme.

Ingen utveckling sedan stenåldern
Hjärnan hos en vuxen person väger 1,4 kilo och innehåller över 100 miljarder hjärnceller som reagerar eller byter associationer på en 100-dels sekund.

Hjärnan är inte mer utvecklad än den var på stenåldern men utsätts i dag för ett enormt informationsflöde och ökad stress. Hjärnan kan ändå klara att fungera bra bara den får regelbundna tillfällen till återhämtning.

- Ergonomi när det gäller kroppen vet vi vad det handlar om, men vi behöver tänka ergonomi även när det gäller hjärnan, säger Gunilla Ladberg, hjärnforskare och beteendevetare.

Hon tipsar om att har man ett arbete där man sitter mycket och har svårt att koncentrera sig kan det hjälpa att ställa sig upp. Stående arbetsplatser är inte bara bra för ryggen utan också för hjärnan.

- Hjärnan får signaler från balans och muskelsinnena mycket mer än när du sitter vilket bidrar till att hålla den alert.

För många intryck stressar
I ett kontorslandskap är det oftast mycket olika ljud. Att filtrera bort ljud för att koncentrera sig frestar på hjärnan.

- Hjärnan har en stor kapacitet när det gäller att ta in intryck men den begränsas av medvetandet. Hjärnan är gjord för att lyssna av andras röster och tolka vad de säger, vi är flockdjur så vi kan inte strunta i människor runt omkring oss. Syn och hörselintryck får jobba för högtryck medan andra sinnen blir understimulerade. Vi kan behöva göra en paus mitt på dagen och ta en "powernap", säger Gunilla Ladberg.

Hon menar att en stor anledning till att många är så stressade idag är att hjärnan ständigt befinner sig i "standby-läge".

För att vila hjärnan ska man inte slå sig ner framför tv:n om man suttit vid datorn en hel dag utan istället göra något helt annat och då gärna något där man får använda kroppen.

- Alla former av lugna rörelser är bra som promenader, cykling, trädgårdsarbete. Lyssna gärna på musik som gör dig lugn. Handarbete och alla former av skapande verksamhet främjar också hjärnhälsan.

 

Artikeln är hämtad från www.suntliv.nu
Text: Bibi Eriksen

 

Relaterade länkar

Av: Perla

Datum för publicering

  • 2007-12-06
Anmäl
2007-12-06 15:57 #1 av: pson

Men vilket sammanträffande Perla!

Jag tänkte från början när jag började med Utomjordiskt att jag skulle kunna använda de som finns längst bak i Illustrerad Vetenskap tidningarna, och imorse kändes det rätt att läg ain dem. Och så går jag in här, och vad läser jag!  Hahah... Hjärngympa!   Kul sammanträffande, men säkert ingen slump!

Skrattande

Anmäl
2007-12-06 15:59 #2 av: pson

Bra artikel!

Anmäl
2007-12-06 17:48 #3 av: Perla

*s*
Där ser man...jag som trodde att det var det som jag skrev som var din inspirationskälla. ;)

Anmäl
2007-12-06 18:35 #4 av: pson

#3 det var det säkert också...omedvetet =)  tack  =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.