Övrigt

Fars dag!

2007-11-11 20:34 #0 av: LottaU

Lite fakta om Fars dag!

Fars dag är en högtid som firar minnet av ens fader som i Sverige inträffar den andra söndagen i november. Den har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativet kom från Mrs. Sondra B. Dodd som ville hedra sin far för att han ensam fostrat sju barn efter deras mor dött i barnsäng.

Den första Fars dag firades den 19 juni 1910 i Spokane, Washington. Seden kom till Sverige 1931 och firades till en början i juni även i Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet flyttades tidpunkten för Fars dag fram till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller andra söndagen i november.

Fars dag firas samtidigt i hela Skandinavien, förutom i Danmark där de firar den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland).

 

 

Vilken dag som fars dag firas varierar från land till land, här är några exempel.

23 februariRyssland, Ukraina, Vitryssland
14 mars (24 Esfand)Iran
19 marsBolivia, Honduras, Italien, Liechtenstein, Portugal, Spanien
5 majRumänien
8 majSydkorea (Föräldrarnas dag)
Kristi himmelfärdsdagTyskland
Första söndagen i juniLitauen
5 juni (nationaldagen)Danmark
Andra söndagen i juniÖsterrike, Belgien, Ecuador
17 juniEl Salvador, Guatemala
Tredje söndagen i juniArgentina, Bahamas, Bangladesh, Bulgarien, Kanada, Chile, Kina, Colombia, Costa Rica, Kuba, Cypern, Frankrike, Grekland, Guyana, Hong Kong, Indien, Irland, Jamaica, Japan, Malaysia, Malta, Mauritius, Mexiko, Nederländerna, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Filippinerna, Puerto Rico, Singapore, Slovakien, Sydafrika, Sri Lanka, Schweiz, Trinidad och Tobago, Turkiet, Storbritannien, USA, Venezuela, Zimbabwe
23 juniNicaragua, Polen, Uganda
23 juliVietnam
Andra söndagen i juliUruguay
Sista söndagen i juliDominikanska republiken
Andra söndagen i augustiBrasilien
8 augustiKina
Första söndagen i septemberAustralien, Nya Zeeland
Första söndagen i oktoberLuxembourg
Andra söndagen i novemberEstland, Finland, Norge, Sverige
5 decemberThailand

Av: LottaU

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-11-11
Anmäl
2007-11-11 23:49 #1 av: Linda

Grattis pappa

 

Anmäl
2007-11-12 03:20 #2 av: Diana_K

http://www.youtube.com/watch?v=-siXaH9EwRk

 

Anmäl
2007-11-18 22:12 #3 av: CBA

Nu låter jag säkert lite tråkig men jag tycker att Fars Dag och Mors Dag är ett påhitt som skulle kunna tas bort ur kalendern.

Själv firar jag inte tex Fars Dag då det för mig bara påminner mig om en far som frånsagt sitt ansvar som far till två av sina tre döttrar utan grund.

Jag tänker på alla individer som har föräldrar som på ett eller annat sätt missbrukat sin rätt att få vara förälder där man varje år blir påmind om dennes svek pga all hysteri kring att man skall fira sin mor och far och att det är en hel dag vikt åt detta firande.

Jag anser att har man föräldrar man vill fira måste man ha en speciell dag till att uppvakta den föräldern på då...kan man inte visa speciell omtanke och uppvakta dem ändå utan en given dag??

Min styvbror vars far tog livet av sig och lämnade honom sviken och ensam när han var 12 år har svårt för den här hysterin kring fars dag.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.