Annons:
Etikettövrigt
Läst 6532 ggr
LottaU
2007-11-11 20:34

Fars dag!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite fakta om Fars dag!

Fars dag är en högtid som firar minnet av ens fader som i Sverige inträffar den andra söndagen i november. Den har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativet kom från Mrs. Sondra B. Dodd som ville hedra sin far för att han ensam fostrat sju barn efter deras mor dött i barnsäng.

Den första Fars dag firades den 19 juni 1910 i Spokane, Washington. Seden kom till Sverige 1931 och firades till en början i juni även i Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet flyttades tidpunkten för Fars dag fram till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller andra söndagen i november.

Fars dag firas samtidigt i hela Skandinavien, förutom i Danmark där de firar den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland).

Vilken dag som fars dag firas varierar från land till land, här är några exempel.

23 februari

Ryssland, Ukraina, Vitryssland

14 mars (24 Esfand)

Iran

19 mars

Bolivia, Honduras, Italien, Liechtenstein, Portugal, Spanien

5 maj

Rumänien

8 maj

Sydkorea (Föräldrarnas dag)

Kristi himmelfärdsdag

Tyskland

Första söndagen i juni

Litauen

5 juni (nationaldagen)

Danmark

Andra söndagen i juni

Österrike, Belgien, Ecuador

17 juni

El Salvador, Guatemala

Tredje söndagen i juni

Argentina, Bahamas, Bangladesh, Bulgarien, Kanada, Chile, Kina, Colombia, Costa Rica, Kuba, Cypern, Frankrike, Grekland, Guyana, Hong Kong, Indien, Irland, Jamaica, Japan, Malaysia, Malta, Mauritius, Mexiko, Nederländerna, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Filippinerna, Puerto Rico, Singapore, Slovakien, Sydafrika, Sri Lanka, Schweiz, Trinidad och Tobago, Turkiet, Storbritannien, USA, Venezuela, Zimbabwe

23 juni

Nicaragua, Polen, Uganda

23 juli

Vietnam

Andra söndagen i juli

Uruguay

Sista söndagen i juli

Dominikanska republiken

Andra söndagen i augusti

Brasilien

8 augusti

Kina

Första söndagen i september

Australien, Nya Zeeland

Första söndagen i oktober

Luxembourg

Andra söndagen i november

Estland, Finland, Norge, Sverige

5 december

Thailand

Av: LottaU

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-11-11

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

Annons:
Linda
2007-11-11 23:49
#1

Grattis pappa

CBA
2007-11-18 22:12
#3

Nu låter jag säkert lite tråkig men jag tycker att Fars Dag och Mors Dag är ett påhitt som skulle kunna tas bort ur kalendern.

Själv firar jag inte tex Fars Dag då det för mig bara påminner mig om en far som frånsagt sitt ansvar som far till två av sina tre döttrar utan grund.

Jag tänker på alla individer som har föräldrar som på ett eller annat sätt missbrukat sin rätt att få vara förälder där man varje år blir påmind om dennes svek pga all hysteri kring att man skall fira sin mor och far och att det är en hel dag vikt åt detta firande.

Jag anser att har man föräldrar man vill fira måste man ha en speciell dag till att uppvakta den föräldern på då…kan man inte visa speciell omtanke och uppvakta dem ändå utan en given dag??

Min styvbror vars far tog livet av sig och lämnade honom sviken och ensam när han var 12 år har svårt för den här hysterin kring fars dag.

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Upp till toppen
Annons: