Förhållanden

Kärlek

2007-10-12 08:22 #0 av: LottaU

Lite tolkningar vad kärlek är... Vad är kärlek för dig?

Kärlek är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet. Kärleken kan vara riktad mot abstrakta ting som konst eller nationen, mot mer allmänna konkreta ting som naturen eller Kyrkan eller till mer specifika konkreta objekt som ens hem, ens husdjur eller en nära medmänniska, inklusive en själv.

Ett rött hjärta är en välkänd symbol för kärlek

Ett rött hjärta är en välkänd symbol för kärlek

Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon eller något, dvs att bete sig altruistiskt. Ett exempel är föräldrars kärlek mot sina (små)barn, se också agape.

Kärleken kan också bestå av en biologisk attraktonskraft av sensuell eller sexuell natur. I det senare fallet kan man känslan vara mer allmänn, sk romantisk kärlek, eller mer konkret, åtrå också benämnt libido.

Kärlek till sig själv har två olika betydelser: en mer negatitv där man ens vilja att få är dominerande - egenkärlek eller egoism - och en mer positiv där man vill ge sig själv någonting, unna sig en god middag eller liknande. Denna sista betydelse är kopplat till att ha en god självkänsla vilket i sin tur är viktigt för att kunna visa kärlek - att ge ovillkorligt.

Förälskelse kallas den intensiva inledningsperioden av ett kärkleksförhållande.

Att visa kärlek mot något kallas att älska. Lössläppt applicering av ordet älska inkluderar också idiomatiska uttryck och användningsområden, såsom ett sardoniskt uttryck av missnöje: "Jag älskar verkligen hur politiker alltid ger ut tomma löften". Denna breda mening av ordet älska står i strid med betydelsen av kärlek. Denna tendens till begreppsförvirring förstärks av att det i engelskan bara finns ett och samma ord för både kärlek och älska - "love" och att detta engelska ord, i likhet med det svenska ordet älska, också används i betydelsen av det svenska ordet åtrå.

 

Den traditionella kinesiska kärlekssymbolen (?) består av ett hjärta (?) i mitten
Den traditionella kinesiska kärlekssymbolen (?) består av ett hjärta (?) i mitten

 

I germanska språk förekommer som regel endast ett ord för kärlek. I grekiska språket förekommer däremot flera, bland andra agape (αγ?πη) och eros (ερως). Dessa har olika innebörder och används i olika sammanhang. "Eros" står för erotisk kärlek (därav det svenska ordet), medan "agape" är det ord som förekommer i Nya Testamentets originaltexter, och dess betydelse är av stor betydelse för teologin.

Kärlek i dess olika varianter är ett ofta återkommande tema inom skönlitteratur, film och sång.

 

Olika former
Kärlek skulle kunna defineras i olika fyra former: eros (grek.), agape (grek.), philia (grek.)och libido (lat.)


Eros - Står för den romantiska och lidelsefulla kärleken. Kärleken som aldrig mognar och växer upp. Eros symboliseras i regel som små knubbiga gossebarn eller ynglingar. Eros motsvarighet inom den romerska mytologin var Amor och Cupido.

 

 


Agape - Står för den förutsättningslösa kärleken, den självutgivande formen av kärlek och har ingen sexuell underton. Agape står också för hur guds kärlek är gestaltad i relation till människan och hur människan ska älska gud och varandra. Den latinska motsvarigheten är Caritas; den oegennyttiga kärleken uttryckt i handling.


Philia - Står för syskonkärlek (utan erotisk eller sexuell underton). Philia är ett begrepp för kärleken till sina släktingar, blodsbandet.


Libido - Är den sexuella och fysiska kärleken, vår könsdrift. Freud benämnde den energi, livsdriften, människan fick ur sin könsdrift med det latinska ordet Libido. Motsatsen och komplementet till libidon var enligt Freud dödsdriften; Thanatos. Thanatos är aggressionen, den självdestruktivitet som vänds utåt mot andra. Källor: Ne

Ovanstående text kommer från wikipedia.se

 

 

 

 

 

 

 

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-10-12
Anmäl
2007-10-12 15:04 #1 av: kermit

Kärlek för mig är att man respekterar varandra, pratar med varandra och vill varandras bästa. Kärlek är ett lim mellan människor som antingen blir starkare med åren eller poröst och vittrar sönder om man inte sköter om det. Kärlek är medmänsklighet, medmänsklighet är kärlek.

Anmäl
2007-10-12 17:11 #2 av: zeretki

Jag tycker verkligen att uppdelningen av olika sorters kärlek är intressant. Glad

 

Anmäl
2007-10-12 23:39 #3 av: ewapewa

När jag har kontakt med avlidna kan de visa kärleksband som trådar mellan människor. Det hjälpte mig att jag förstå hur konkret kärleken faktiskt är, och vilken stor kraft den är, den lever kvar även efter den fysiska döden. Kärleken är liv!

Anmäl
2007-10-13 01:17 #4 av: LottaU

Kärleken för mig är lite olika, beror på till vad...

Kärlek är något som jag inte klarar mig utan, något som jag älskar att få känna.

Att få känna kärlek från sin älskade, från sina barn, nära och kära. Ett speciellt band känner man.

Ibland så få jag kärlekskänslor när jag tycker väldigt mycket om en människa, känner samhörighet med m.m.

Kärlek till mina katter, är en slags samhörighet och känna sig älskad och behövd av dom. Känslan att få känna från katterna hur mycket dom tycker om en.

Kärlek till min älskade sambo, att få känna sig behövd och känna att det finns band mellan oss, fast vi är många mil ifrån varandra. Men man känner känslorna ändå och känner när den andra tänker på en m.m.

Kärleken till mitt älskade barnbarn som  är så lite oskyldig. Att sitta och titta när hon somnar in i min famn. Det är kärlek att se hur lugnt och tryggt hon sover.

Kärleken är oändlig och det är ett slags band mellan olika människor, djur m.m.

Jag skulle inte kunna vara utan kärleken och ibland känner jag bara för att säga att jag älskar dig, för kärleken är så stark.

Kärlek behöver man inte egentligen inte prata vad man känner, för kärleken är så stark så man känner dessa band.

Ljus & Kärlek till er

Kramis Lotta

Anmäl
2007-10-13 01:22 #5 av: Neroli
 Det här har jag hämtat ur Kärlekens Insikt av Don Miguel Ruiz. Detta känns helt rätt för mig. 

Toltekernas syn på kärlek

 

Vi kan föreställa oss två vägar, en av kärlek och en av fruktan. Genom att jämföra dem kan vi se vilken väg vi befinner oss på. Miguel lär ut att ren kärlek består av 7 kännetecken.

Kärlek förväntar sig inget - fruktan är fylld av förväntningar.

Kärlek förpliktigar inte till något - Fruktan är fylld av förpliktelser. När vi handlar utifrån pliktkänsla, gör vårt motstånd att vi lider. När vi inte handlar utifrån pliktkänsla, känner vi skuld.

Kärlek har respekt, inte bara för andra, utan också för dig själv - fruktan respekterar ingenting, inte ens dig själv. När jag tycker synd om mig själv, respekterar jag inte mig själv. När jag tycker synd om dig, respekterar jag inte dig.

Kärlek är tålmodig - fruktan är otålig.

Kärlek ömkar inte - fruktan är fylld av ömkan, i synnerhet självömkan.

Kärlek är självständig - fruktan är fylld av bindningar och bävan inför att släppa taget.

Kärlek är vänlig - Fruktan är alltför självupptagen för att vara vänlig.

"Relationer grundade på kärlek bryts inte ner av ansträngningen att kontrollera den andre parten. Villkorslös kärlek lägger ingen börda på partnern."

Den här kommentaren skrev jag efter att jag läst boken för några år sedan:

Jag konstaterar att jag vandrar på fruktans väg och har vandrat på den under den största delen av mitt liv. De sista åren har jag börjat att då och då ta en hel del kliv på kärlekens väg, bara för att känna hur det känns. Det känns helt okej faktiskt, jag tror jag släpper taget och vandrar över helt och hållet.

Vilken väg vandrar du på ?

Anmäl
2007-10-13 18:33 #6 av: swed

För mig är kärlek något som man bär inom sig i sina tankar helt oberoende av relationer till andra levande eller döda varelser. Ett kärleksfullt tänkande föder rikedom som inte kan köpas för pengar. Även om aktörer på marknaden försöker få oss att tro något helt annat.

Anmäl