Annons:
Etikettinfo-om-sajten
Läst 6665 ggr
LottaU
9/24/07, 10:55 PM

Upphovsrätt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Får jag låna en bild som jag hittar på en annan hemsida? Kan jag ta en text? Här beskriver vi kortfattat vad du får och inte får göra med material du hittar på nätet.

Enligt lagen om upphovsrätt är det inte tillåtet att använda bilder, texter, musik eller annat utan upphovsmannens tillåtelse. Detta gäller oavsett om det står att det är upphovsrättsligt skyddat eller inte. Det går med andra ord inte att skylla på att det inte stod något om "copyright" eller liknande på bilden eller vid texten. Det är ett brott i alla fall.

Det finns undantag från regeln ovan. Det är tillåtet att ta kortare citat ur en längre text förutsatt att det är motiverat av sammanhanget i övrigt. Med kortare citat brukar i allmänhet avses en eller ett fåtal meningar. Vid citering ska du skriva varifrån citatet är hämtat och om möjligt göra en länk så att den som vill kan läsa vidare i källan.

Om du vill använda upphovsrättsskyddat material här på Raggare i fokus måste du be upphovsmannen om lov. Det gäller både om du vill ta något från en annan plats och använda här och om du vill ta något härifrån och använda någon annanstans. Ofta blir den som får frågan smickrad och ger sin tillåtelse.

Det finns bilddatabaser med bilder som upphovsmännen har givit sin tillåtelse att de används. Nedan är några:

http://www.sxc.hu/
http://www.istockphoto.com/
http://www.morguefile.com/

Fråga gärna om det är något du undrar om upphovsrätt.

Relaterade länkar

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-09-24

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

Annons:
Skorpion76
12/25/16, 8:46 AM
#1

Jag tycker att det där med upphovsrätt är väldigt knepigt efterspm det dels inte är tillåtet att till exempel lägga upp en bild som visningsbild som man har hittat på internet. Ofta står det med väldigt liten text också, vilket gör att det är lätt att missa. Om man däremot lägger upp en bild på sig själv heter det inte sällan att man lämnar ut sig.


** Energy Pethead **Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel
Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Upp till toppen
Annons: