Lyxiga Livsnödvändigheter

Choklad

2007-04-26 03:07 #0 av: mandymoo

Choklad är någon man ska njuta av. Lite av livets lyx. En lyx som man inte behöver anstränga sig så mycket för att njuta av.

Man kan njuta av choklad på många sätt. Man kan gå på en chokladprovning och få prova olika sorter. Det finns chokladprovning till samman med vin. Choklad kan serveras på olika sätt som avslutning på en underbar måltid eller för att göra vardagens middag till lite fest. Eller så kan man ta sig en kort stund av lyx genom att bara ta en bit o låta den smälta i munnen. Man kan njuta av den som dryck eller kanske använda den som krydda i matlagning.

Kakaon kommer från kakaoträdets frukt, varje frukt innehåller 25-30 mandelstora bönor. Man skördar bönorna 2 gånger per år och störst skörd får man i okt/nov, den andra skörden görs i april/maj. Man skörad för hand och skär försiktigt bort varje frukt, om man är oförsiktig så kommer det inte att växa nya blommor.

Efter att man skördat frukten och tagit ut bönorna så lägger man ut dom för att jäsa. Och den jäser i flera dagar, under jäsningen så förstörs grodden och fröskalet. Och kärnan börjar bli brun. Även det naturliga innehållet av koffein och teobromin reduceras. Under jäsningsprocessen frigörs saften och rinner av och den bittersöta smaken försvinner medan den arom som kommer sen efter torkning och rostning börjar blidas.

Efter jäsningen måste bönorna torka för att kunna fraktas och lagras utan att förstöras. Dom läggs ut på stora områden/mattor och där ligger dom i ca 5 cm lager och får torka i solen. För att dom ska torka jämnt så vänds dom ofta. Torkningen tar ca 2 veckor.

Nästa steg är att rosta bönan. Man rostar bönorna i stora roterande trummor i ca 10-35 min i 120 - 160 grader. Hur länge och vid vilken temperatur varierar från skörd till skörd, och olika sorter. Man anpassar det så att det ska bli så bra resultat som möjligt. Och rostningen är den viktigaste delen i framställningen, för det är här man avgör hur smaken sen kommer att bli.

Efter rostningen ska bönorna krossas och rensas, vilket även görs innan rostningen ibland. Rensningen görs i särskilda rensverk där groddar och skal sugs bort. Det som är kvar är delvis krossade bönor som kallas för nibs.

 

 

Sen har vi blandningen. Det här är ungefär som när vinmakaren ska framställa sina viner genom att blanda druvor på rätt sätt. Samma sak gäller chokladen och här är det stor skillnad på dom skickliga och dom som inte är lika duktiga på den saken.

Nu har man kommit till förmalning. Bönorna mals mycket fint och blir en tjock kakaomassa som innehåller mycket kakosmör. Av kakaomassan gör man sen kakaopulver och choklad.

Kakan kyls, krossas, finmals och siktas flera gånger. Och smak, fettahlt och kornstorlek kontrolleras hela tiden.
Nu är kakaopulvret klart att packas. Medan kakaosmöret som smakar och luktar fränt behandlas i en process för att förbättra smaken. Kakaosmöret ger chokladen den lämpliga smältpunkten som gör att den är fast i normaltemperatur med smälter fint i munnen. Att chokladen håller sig hård och brytbar, glansig och har en god hållbarhet.

När man tillverkar choklad så blandar man kakaomassa, kakaosmör, socker och de andra ingredienserna.

Sen har vi något som kallas conchning. Det är en process där chokladmassan knådas o blandas. Processen tar mellan några timmar upp till en tre-fyra dygn i tid. Här kan man även tillsätta mer kakaosmör beroende på vad chokladen ska användas till. Och ofta tillsätts också vanilj i denna process

Oavsett om det rör sig om fast eller flytande choklad genomgår den en sista process kallad temperering där dess temperatur gradvis sänks från 40 °C till cirka 33 °C, där stannar man sedan cirka 20 minuter för att bygga upp "kristaller" till vidare temperering. Marabous ljusa choklader har en temperatur på cirka 28 °C och den mörka cirka 29 °C när den används i de speciella "överdragsmaskinerna" som används vid tillverkningen. Efter att pralinerna/chokladen lämnat överdragsmaskinen väntar en speciell kylbana på cirka 7 minuter som gör att massan stelnar utan att bli grå. En del av chokladen är procuderad för att klara normerna för krav- och rättvisemärkning.

 

 

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-04-26
Anmäl
2007-04-26 08:48 #1 av: LottaU

Vad gott med choklad, mums Skrattande

Har inte ätit choklad på 72 dagar :-(

Men visst är det så att mörk choklad är bättre att äta en ljus?

Har för mig just när det gäller bantning. Säg ja :-) för då kanske jag kan äta en bit...

Anmäl
2007-04-26 08:56 #2 av: mandymoo

Ja det är ju inte chokladen i sig som är dåligt för oss... utan fettet o sockret... och om man är sugen på choklad och man äter mörk så behöver man inte så mycket för att man ska bli nöjd *ler*... bara en liten bit...

 

Anmäl
2007-04-26 09:01 #3 av: LottaU

Oki, då vet jag .-)

Kanske man kan gotta sig med en bit i helgen :-)

Anmäl
2007-04-26 09:05 #4 av: mandymoo

Ja det tycker jag helt klart att du kan/ska göra *ler*

Anmäl
2007-04-26 09:42 #5 av: Perla

Lotta

Vad duktig du är! Jag är chokladoman och älskar tyvärr ren mjölkchoklad. Den mörka kan jag i nödfall smaka men är lika gärna utan. :)

/Perla

Anmäl
2007-04-26 09:47 #6 av: mandymoo

Jag smakade 2 mörka choklader förra veckan - dom hade så man fick smaka på Coop. Det var en mörk choklad med hallon smak och den var så jätte god. Den andra kommer jag inte ens ihåg vad det var *ler*

Men köpte mörk choklad med chilismak och den var helt klart något jag kommer att köpa igen. Trodde aldrig att det skulle vara så gott...

Jag får i mig all sorts choklad ;) *mums*

Anmäl
2007-04-26 10:23 #7 av: zzTCM

Jag älskar  choklad "mums" äter en bit mörk choklad nästan varje dag. Men även ljus choklad slinker ner då och då Glad

Anmäl
2007-04-26 18:16 #8 av: HannaM

Har en hylla i vitrinskåpet med massa god choklad.. mums...

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2007-04-26 22:57 #9 av: Maryissa

Jag tål inte godis och olika chokladsorter.
Antar att det är bl.a.tillsatsämnen jag är känslig emot.
Men riktig mörk choklad, ja, det kan jag äta. Mums Glad

Anmäl
2007-04-26 23:01 #10 av: HannaM

Men det finns ju mörk choklad med tillsatser...

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2007-04-27 13:46 #11 av: Maryissa

Jo, fast jag brukar köpa chocklad kakor osv. där det står att de innehåller t.ex 85 % kakao eller mera.

Anmäl
2007-04-27 13:55 #12 av: HannaM

Ja men det är ingen garanti.. finns "dålig" cholkad med hög kakaohalt, men funkar det så spelar det ju egentlgien ingen roll

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2007-04-27 14:23 #13 av: Hera

Jag är udda och gillar inte choklad :) Ibland innan mens kan jag ta en ruta, men inte mer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.