2007-05-02 15:09 #0 av: mandymoo

Fortsättningen - en liten spaordlista som kan vara bra att ha när man funderar på att ta sig en avkopplande stund på ett spa. Ibland hittar man ord där man inte har en aning om vad det innebär. Så här kommer en liten hjälp så att ni kan hitta vad ni är intresserade av att prova, eller kanske ni hittar något nytt som låter lockande.

GLYCO-PEELING
En peeling baserad på alpha-hydroxyl-syra från fruktsyror som syftar till att minska åldersfläckar, minska äldersrynkor och -linjer, kontrollera acne, förnättra hyns kvalitet och rent allmänt revitalisera hudens textur och utseende.

HAKOMI-TERAPI
En analys- och behandlingsform där kroppen används som en informationskälla om det undermedvetna och som ett verktyg för att kontakta de viktiga minnen och grundläggande känslor och attityder som ligger till grund för hur vi upplever vardagliga händelser och relationer.

HATHA YOGA
Över 5000 år gammalt system för kroppslig och själslig utveckling. Det finns flera skolor av hatha yoga bland annat Iyengar yoga, ashtanga yoga och integral yoga.

HAWAIIANSK MASSAGE
En mjuk "sepande" massageform som verkar muskelavslappnande. Se Lomi-lomi

HIGH/LOW AEROBICS
Aerobics som innehåller hopp.

HOLISTISK
Står för "helhet" till exempel "holistisk hälsa" - det vill säga en helthetssyn som innebär att hela livsstilen och såväl yttre och som inre faktorer tas i beaktande.

HOMEOPATI
En form av alternativmedicin som baserar sig på principen "lika kurerar lika". Patienterna behandlas med naturliga ämnen i minimala doseringar och tanken är att stimulera kroppen att läka sig själv genom reaktionen på dessa ämnen.

HYDROMASSAGE
Undervattensmassage i ett djupt badkar försett med högtrycks-jetstrålar.

HYDROTERAPI
Ordet betyder vattenterapi och är ett samlingsnamn för olika typer av vattenbehandlingar: hydromassage/undervattensmassage, heta och kalla duschar, mineralbad, Kneippbad, balneoterapi, thalassoterapi, romerska bad, bad i bubbelpool med mera. Hydroterapi kan verka både avslappnande och uppiggande på samma gång och är en mycket gammal läkemetod samt grunden för de traditionella kurbaden i Eureopa.

ISPA
Står för Internationel Spa Association och är den internationella branschorganisationen för spabranschen. Organisationen etablerades 1992 i USA och det finns även en europeisk och en asiatisk division. Ledord för organisationen är "relax, reflect, revitalize, rejoice". Organisationen fungerar som samlande organ för branschen och verkar för att sprida information om spakonceptet och spaverksamheter världen över.

IYENGAR YOGA
Yoga-form som utvecklades i Indien av B.K.S. Iyengar

JAPANSKT ENZYMBAD
En behandling i tre delar som tar ungefär en timme. Först serveras spagästen hett enzymte, sedan för han/hon sjunka ner i ett stort träbadkar fyllt med en väldoftande blandning av cederfibrer och växtenzymer från Japan. Enzymbadet stimulerar cirkulationen och ämnesomsättningen.

JIN SHIN JYUTSU
En form av energibalanserande massage.

KALIPERTEST
En kaliper används för kroppskompositionsmätningar, där man kontrollerar fett- respektive muskelmassa i kroppen. Uppgifterna används som en del av ett hälso- och fitnesstest och ligger till grund för kost- och träningsråd.

KINESIOLOGI
Diagnos och behandling av sjukdom genom muskeltestning. Praktiskt tagen alla organ och strukturer i kroppen har en strukturell manifestation, ett eget "kroppssprpk" som när vi är sjuka visar sig genom svaghet i vissa msukler. Kinesiologi återställer den rätta balansen genom att stärka svaga muskler, stimulering av meridianpunkter och särskild kosthållning.

KIROPRAKTIK
Manipulering av leder för att återställa korrekt hållning och rätta till anatomiska felställningar.

KLASSISK MASSAGE
Se svensk massage.

KNEIPPSYSTEMET, KNEIPPBAD
Uppkallat efter Fader Sebastioan Lneipp i Tyskland under mitten av 1800-talet. Systemet innebär en helhetsbehandling av människan och inkluderar hydroterapi, olika former av örtbehandlingar, samt kostbehandlignar. Det klassiska Kneippbadet består av ett badkar delat i två delar på längden, med kallt vatten på den ena sidan och varmt vatten på den andra sidan. Karets golv består av naturliga stenar och spagästen går långsamt runt i karet. Växlingen mellan kallt och varmt vatten stimulerar blodcirkulationen och fötterna får en naturlig massage genom trycket mot stenarna.

KUR
Har kommit att betyda en specialordinerad serie av spabehandlingar över en viss tid, i likhet med hur det gick till på de traditionella europeiska kurorterna.

LERBAD
Bad eller inpackning i välgörande leror. Har en muskelavslappnande effekt och förser huden med viktiga mineraler.

LOMI-LOMI
Hawaiiansk massage; rytmisk och "svepande" eller "gungande" till sin natur.

LOOFAH
En naturlig badsvamp som ofta används som skrubbhjälpmedel, till exempel i kombination med havssalt blandad med varm mandel- eller avokadoolja. Syfter är att exfoliera huden och stimulera blodcirkulationen.

LOW IMPACT AEROBICS
Aerobics utan hopp.

LULUR
En behandling vars höjdounkter är en krydd- och yoghurtexfoliering. Behandlingen används av javanesiska prinsessor redan på 1600-talet, men numer är det en av de mest populära asiatiska spabehandlingarna. "Lulur" betyder "täcka huden" på javanesiska och traditionellt sett var det en behandling ung kvinnor genomgick varje dag under veckan före sitt bröllop, som en förberedelse för äktenskapet och (en självklart i den indonesiska kulturen) moderskapet. Hela behandlingen består av en massage, en kryddor-och.yoghurt-kroppsinpackning, och som avslutning ett bad i ett kar i vilket det flyter massor av blommor.

LYMFDRÄNAGE
En mjuk, rytmisk massageform som syftar till att öka flödet av lymfa i kroppen och därmed uppnå en ökad utrensning och avgiftande effekt i kroppen. Används bland annat på nacke, axlar och huvud under ansiktsmassage, som ingår i ansiktsbehandlingar.

 

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-05-02