Övrigt

Mors Dag den 27 maj 2007!

2007-05-27 02:18 #0 av: LottaU

Grattis Kära Mor på Mors Dag!!!

Mors dag är en högtid som uppmärksammar moderskapets mödor och firar minnet av ens moder, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är ingen allmän flaggdag men flaggning är vanligt förekommande.

Dagen introducerades i Philadelphia 1907 av amerikanskan Ann Jarvis för att på årsdagen av hennes egen mors, Anna Jarvis, bortgång hedra dennas minne, och spreds till Europa, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firade man mors dag första gången 1921 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg.

Mors dag firas i de flesta västerländska länder men på olika datum: USA, Danmark, Tyskland och Finland andra söndagen i maj, i Storbritannien och Irland fjärde söndagen i fastan (dvs tre veckor före påsk), Norge andra söndagen i februari, i Sverige sista söndagen i maj

Reklam för morsdagspresenter och i synnerhet "morsdagsmiddag" är vanligt.

 

-----------------------

 

33 saker som du inte visste om Mamma

Ett reportage från VLT!

 

Mamma gör bästa köttbullarna

De bästa köttbullarna görs av mamma. Enligt media så var det mamma Ebbas köttbullar som gjorde att Ingo Johansson blev VM-mästare i tungviktsboxning i juni 1959. Under 1980-talet skapades den populära märket "Mamma Scans köttbullar"!

 

264 nya mammor varje minut

Det föds ungefär 130 miljoner barn per år i världen. Det blir 380 000 nya mammor per dag och 364 nya mammor varje minut. Varje kvinna i världen får i genomsnitt 3 barn.

 

Kändisar som tog mammas namn

Många kändisar har fått sitt namn från sin pappa. Men det finns också några som valt att använda sin mammas efternamn. Det gäller bland annat Marilyn Monroe (pappan hette Mortensson), Leslie Howard (pappan hette Stainer), Rita Hayworth (pappan hette Cansinco), Patti Davis (pappan hette Raonald Reagan), Shirley Maclaine (pappan hette Beaty) och Jean Harlow (pappan hette Carpenter).

 

Ingen rör mamma

Författaren Salman Rushdie lever under konstant bevakning sedan Irans ayatollah Khomeiny utfärdade en dödsdom mot honom 1989. Men hans mamma vågar ingen hota trots "alla" vet var hon bor i Pakistan. Hon har inte fått ett enda hotfullt telefonsamtal enligt sonen Saiman.

 

Gener avgör vem som blir bra mamma

Alla mammor har inte naturliga moderskänslor eftersom de saknar en viktig gen som kallas för fosB- eller mestgenen. Forskare vid Harvard Medical School har visat att möss som saknar genen helt och hållet struntar i sina egna barn.

Mamma-dockan

Den talande dockan som säger "mamma" fyller 125 år i år. Den uppfanns 1880 av geniet Thomas A Edison som bland annat uppfann glödlampan.

 

Värsta presenten: trädgårdsredskap

Det sämsta du kan köpa som present på mors dag är trädgårdsredskap. I undersökningen som gjordes av ett amerikanskt blom-företag hamnar också städprodukter, fula kläder och "allt som har med Star Wars att göra" på värsta-listan.

 

Världens mesta mamma

En rysk bondfru som levde 1707-1782 fick 69 barn under 27 graviditeter. Hon fick tvillingar 16 gånger, trillingar 7 gånger och fyrlingar 4 gånger.

 

Presidenten införde firandet

Första gången mors dag firades på allvar var 1914 efter ett beslut från den amerikanske presidenten Woodrow Wilson.

 

Sverige har 2,5 miljoner mammor

Det finns 3 459 756 kvinnor i Sverige. Av dessa är 2,5 miljoner mammor. I genomsnitt har svenska mammor 1,5 barn var.

 

Barnen kan skilja sig från sin mamma

I delstaten Kalifornien har barn som fyllt 14 år möjlighet att begära skilsmässa från sin mamma och pappa.

 

Rösten är bästa medicinen

Den bästa medicinen för sjuka barn är mammas röst. Ett stort antal barn inlagda på sjukhus fick höra på kassettband med olika typer av musik och röster. Det visade sig att de barn som fått höra sin mors röst hade mindre ont än de andra.

 

Bästa tv-mamman

Världens bästa tv-mamma är Debra Barone i tv-serien Alla älskar Raymond. Rollen spelas av skådespelerskan Patricia Heaton. Vinnaren utsågs vid en omröstning i tidningen Family circle.

Mest berömda mamma-tavla

Den amerikanske konstnären James Whistlers målning "Whistler's mor är en av världens mest berömda mamma-tavlor. Den är mest berömd för sin "roll" i filmen "Mr Bean.

 

Hon blev mamma tre gången på 16 månader

Rekordet i snabba födslar står 21-åriga brittiskan Kelly för. Hon födde sina tre barn Alanha, Chloe och Kieron inom 16 månader. Ingen av barnen är tvillingar.

 

P Diddy är största morsgrisen

Tidningen Touch har gjort en lista över vilka kändisar som är de allra största morsgrisarna. Här är topp tio-listan: P Diddy (Puff Daddy), Justin Timberlake, Metthew McConaughey, Mark Wahlberg, Jerry Seinfeld, Leonardo DiCaprio, Ben Affleck, Tom Cruise, Colin Farrell, Adrien Brody

 

På film är barnen lika gamla som mamma

På film och tv är skådisar som spelar barn ibland äldre eller lika gamla som skådisen som spelar mamman. Det gäller bland annat i tv-serien Pantertanter från1980-talet där Estelle Getty spelade Sophia var ett år YNGRE än Bea Dorothy. I filmen Hjärntvättad var Angela Lansbury 37 år när hon spelade mamma till 34-åriga Laurence Harvey. I filmen I sista sekunden var Cary Grant 65 år och Jessie Royce Landis som spelade hans mamma var bara 54 år.

 

Dödsstraff för att slå mamma

Förr i tden var det hårda bud för den som bråkade med sin mamma. I Bibelns 2 Mosebok 21:15 står det att "den som slår sin fader eller sin moder, han skall straffas med döden".

 

Det finns fem olika typer av mödrar

När det gäller olika sätt att uppfostra barn så finns det fem olika typer av mödrar: den förstående modern, den klamrande modern, den bekymrande modern, den kritiska modern och den kontrollerande modern.

Elivs första hitlåt handlade om mamma

I juli 1964 spelade Elvis Presley in låten "That's alright mama" som en present till mamma. En skivbolagschef hörde honom och gav honom skivkontrakt. Inom några månader var Elvis en stjärna.

 

Döpte om månad för att hedra sin mamma

I Turkmenistan har presidenten Saparmurat Niyazov döpt om flera månader till bland annat "Flaggan" och "Oberoende". April har han gett det nya namnet "Moder" för att hedra sin mamma.

 

Trendigaste presenten för mammas maskiner

De senaste åren har mammor börjat önska sig tuffa verktyg i present på Mors dag. I en undersökning gjord av Ryobi Technoligies svarade 88 procent av mammorna att de ville ha en borrmaskin eller slipmaskin. 66 procent önskade sig juveler medan 61 procent ville ha blommor.

 

Mamma skrämmer mer än dinosaurier

Barn är mer rädda för mamma än de är för dinosaurier eller utom jordingar. Det visar en enkät  som gjorts på ett museum i London. Barnen tyckte dock att de enögda jättarna cykloperna är mer skrämmande än mamma.

 

Förr flaggade man för mor

År 1919 togs det fram särskilda regler för hur ett korrekt firande av mor skulle gå till. Bland annat skulle mamma hälsas med sång av barnen och kaffe på sängen på morgonen, flaggan skulle hissas och barnen skulle sköta matlagning och diskning.

 

Barn skulle bara ge småpengar till mamma

Ett antal barn i USA belv tillfrågade hur mycket pengar de skulle ge till mamma om de blev superrika. 29 procent sa att de skulle ge mamma en miljon dollar men de flesta, 56 procent, var snålare och skulle bara ge mamma 10 000 dollar.

 

Bär en färgad nejlika

En gammal tradition på mors dag är att bära en nejlika. Men den ska vara färgglad. En vit nejlika betyder att bärarens mamma är död.

 

Rekordmammor

Världens yngsta mamma var Lina Medina i Peru som fick en son, Gerardo, när hon var fem år gammal. Massor av kvinnor hävdar att de är världens äldsta mamma, bland annat en 60-årig kvinn i Japan, en 65-årig kvinna i Indien och en 58-årig kvinna i Norge.

Popgrupp döpt efter mamma

Popgruppen T'Pau hade flera hitlåtar på 1980-talet. De har tagit gruppnamnet från Mr Spocks mamma i Star Trek. I mitten av 1990-talet hade den svenska gruppen Dear Mom flera låtar på topplistorna.

 

Unga män ringer oftast till mamma

Män i åldern 18-34 år ringer ofta i mobilen men inte till sina kompisar eller sitt jobb eller sina flickvänner/fruar. De flesta mobilsamtalen går till mamma. Var fjärde ung man ringer mamma minst en gång per dag.

 

Ny typ av boende: mambo

Trenden att allt fler ungdomar bor kvar hemma har fått ett namn: mambo. Både män och kvinnor som bor kvar långt upp i 25-årsåldern. Många bor kvar trots att de har fast jobb och bra lön.

 

Sörjande mammor skapade första mumierna

Världens äldsta mumier finns i Peru och skapades för 7 000 år sedan. Mumierna är barn och skapades troligen av sörjande mammor hos chinshorrofolket

 

Det är mamma som bestämmer i hemmet

På 1960-talet var det papporna som fattade 65 procent av alla beslut. Men nu är det istället mamma som bestämmer. Totalt så fattar mamma 55 procent av alla beslut i de svenska hemmen.

 

Spindlarna äter upp sin mamma

Mammorna hos den japanska säckspindeln Chiracanthium japonicum, får inte så många mors dag-presenter. De blir nämligen uppätna av sina egna barn. När småspindlarna är några veckor gamla lämnar de sitt bo och äter upp sin mamma. Det gör att de tredubblar sin vikt på en enda dag och klarar av att bli vuxna.

 

Reportage VLT 26/5-04

Mikael Jägerbrand

 

 

 

Av: LottaU

Datum för publicering

  • 2007-05-27
Anmäl
2007-06-02 00:35 #1 av: mandymoo

Va kul saker att läsa om oss mammar o vår dag *ler*

Anmäl
2007-06-03 02:03 #2 av: Anna77

har ingen mamma längre Gråter

Anmäl
2007-06-03 07:35 #3 av: mandymoo

Beklagar verkligen det.

Jag har valt att släppa kontakten med min mamma så på sätt o vis har jag inte heller någon. Men iställer är jag mamma *Ler*o hoppas att jag är en bra sån ...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.