Andlighet

De fem elementena

2007-05-05 19:19 #0 av: mandymoo

De fem elementena existerar i stort som smått, på alla nivåer pågår ett utbyte av energier. Trä ger näring åt Eld som ger näring åt Jord som ger näring åt Metall som ger näring åt Vatten som ger närin gåt Trä. Och cirkeln är sluten…

Dom fem elementen åter kommer hela tiden i det kinesiska tankesättet, inom hälsan, balansen i hemmet (Feng Shui) och i zodiaken.

 

 

 

 

Trä - Solid, omtänksam, generös.

 

 

 • För mycket trä kan dock skapa aggressivitet och otålighet. För lite trä skapar en känsla av att inte kunna ta itu med saker och ting. Trä används även för att förstärka elden.
 • En person med ett friskt Träelement kommer att känna sig entusiastisk och ha en stark livsgnista. Träelementet ger oss driften att uppnå satta mål, förmågan att planera och fatta beslut. Trälementet styr de flesta av våra drifter och begär.

 

 

Eld - Energisk, dynamisk, självsäker, det aktiva, kraft och företagsamhet, ivriga, tempramentsfulla och kreativa

 

 • Passionens och handlingens symbol. För mycket eld skapar stress, för lite passivitet. Dess form är triangeln, pyramiden.
 • I naturen har Eldelementet en relation till sommaren. En person med ett friskt Eldelement känner sig naturligt glad, lättsam och lekfull. Ett friskt hjärta ombesörjer medvetande och ett klart sinne. Eldelementet hyser själen och förmågan att uttrycka glädje och förmågan att styra, förstå och se klart.

 

 

 

Jord - Beslutsam, driftig, tålmodig. Vardagsnära, praktiska och materiella

 • Uppigande och omfamnande. Jord är symbol fär säkerhet, tillit och stabilitet. Vid obalans i detta område kan vi få det svårt att hitta rätt partner. Material: Stenar, kristaller, sand, porslin, bilder på berg och öken. Formerna är fyrkant, kub. För mkt jord skapar depressioner och svårigheter.
 • Jordelementet har en relation till moder jord. Jordelementet står för stabilitet. En person med ett starkt Jordelement känner sig samlad och lugn även vid förändring. Jordelementets styrka är att kunna nära och stödja andra, samt att kunna bryta ner stora mängder information samt utvinna det viktigaste. När Jordelementet är i balans, är vi harmoniska och har förmåga att koncentrera oss, tänka, studera och minnas. Då kan vi också sortera och ta upp information.

 

 

 

Metall - Stark, dygdfull, krävande.

 • Symbol för flexibilitet, kreativitet och koncentration. Formen är rund eller oval.
 • Metallelementet har en relation till hösten. Ger oss inspiration till nya idéer. Metallelementet ger oss förmågan att släppa gamla idéer och trossatser vilket ger utrymme att växa och utvecklas, möjligheten till visdom.

 

 

 

Vatten - Kreativ, problemfri, förstående, mycket emotionella från hat till kärlek och förtvivlan, lite drömmande.

 • Viktigast för att skapa harmoni i omgivningen. Och förknippas med viljestyrka och initiativkraft. Brist på vatten leder till att vi inte vet vad vi vill, till oförmåga att fatta beslut och vi upplever många gånger att vi har svårt att kommunicera.
 • Vattenelementet är relaterat till vintern, den tid då vi måste konservera energin. Vattenelementet rymmer vår mest essentiella energi. När Vattenelementet är starkt kommer sinnet också att vara starkt och reflekteras med stark viljekraft. Vattenelementet står för viljestyrka och beslutsamhethet.

 

 

 

 

 

Av: mandymoo

Datum för publicering

 • 2007-05-05
Anmäl
2013-05-08 00:04 #1 av: [[corro]]

Är inte moder jord alla element?
( tänkte på att det stod att jordelementet är förknippat till moder jord ).

Eller är moder jord , moder natur olika 'personer' för er?
Vad är moder jord i era ögon?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.