Övrigt

Lamaismen

2007-05-14 13:49 #0 av: Faxlin

Dalai lama kallas det religiösa överhuvudet inom lamaismen. Lamaismen är en gren av buddhismen och hör hemma i Tibet, ett bergland som numera hör till Kina. Den kommunistiska regeringen i Kina är motståndare till lamaismen, och den nuvarande Dalai lama lever i landsflykt.

 

Han har blivit en berömd person som reser runt i världen och predikar om att man aldrig ska använda våld. För det fick han Nobels fredspris 1989.

Innan Tibet var kinesiskt styrdes det av lamaistiska munkar, och Dalai lama var landets statsöverhuvud. När en Dalai lama har dött letar munkarna efter hans efterträdare bland nyfödda barn. Man tror nämligen att Dalai lama är en gud som av medlidande med människorna låtit sig födas bland dem och som ständigt återföds.

Dalai lama. Den fjortonde Dalai lama av Tibet, Tenzing Gyatso, lever som landsflyktig i Indien. Här ses han på en konferens i Japan 2000. Tenzing Gyatso förespråkar ahimsa, principen om icke-dödande eller icke-våld. Han har blivit populär och beundrad även i Västerlandet och har lyckats föra ut buddhismens budskap om kärlek och medkänsla med alla levande varelser till människor i väst. Detta gör att många ser honom som en moralisk ledare i världen, det vill säga en ledare som kan hjälpa människor att förstå vad som är rätt och fel.

Tibet är ett självstyrande område som tillhör Kina. Det är nästan tre gånger så stort som Sverige till ytan men har bara 2,6 miljoner invånare. Det är mindre än en tredjedel av Sveriges invånarantal. Tibet ligger mitt inne i Asien på en mycket hög bergsplatå. Bergskedjan Himalaya är gräns mot söder.

Tibetanerna är mest kända för sin religion, lamaismen. Den är en gren av buddhismen. Den högste ledaren kallas Dalai lama. Den nuvarande Dalai lama lever i landsflykt i Indien sedan 1959. Det beror på att tibetanerna då gjorde ett misslyckat uppror mot Kina. Kina har styrt Tibet sedan 1950

 

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-05-14

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-05-14 15:33 #1 av: LottaU

Intressant artikel :-)

Anmäl
2007-05-15 00:07 #2 av: mandymoo

Ja det är otroligt intressant att läsa fakta om vad olika saker står för o betyder osv. Man har lite lättare att förstå saker då.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.