Annons:
Etikettmeditation-avslappning
Läst 7738 ggr
mandymoo
2007-05-07 01:37

Andning - liv

Livet börjar och slutar med ett andetag. Andningen är lätt att påverka och det första som reagerar på stress, vi andas kort eller till och med glömmer att andas. Vi blir spända och får värk.

 

Kroppen behöver syra och genom utandningen så andas vi ut slaggämnen som vi inte behöver. Kroppen fungerar mycket likt elden när det gäller syre utan syre så dör den, med för lite syre blir det dålig förbränning.

Man tänker ofta på hur länge man klarar sig utan olika saker som t ex mat o vätska. Som att utan mat kan man klara sig i ca 40 dagar och utan vätska i ca 9 dagar. Men tänk efter hur länge vi kan klara oss utan att andas. Ja det är inte länge det, utan bara 4-5 minuter. Det säger väl allt om hur viktigt det är att andas.

Alla vet det här med att äta rätt, dricka mycket och rätt, motionera för att må bra. Men andningen då, den är det inte många som tänker på, och hur viktig den är för vårat välmående. Vi fäster sällan vikt vid hur vi andas - vi bara gör det.
Sedan gammal i olika länder så var det en självklarhet, inandning ger oss livskraft - i Kina och Japan kallas det Qi, i Indien Prana och Pneuma i Grekland. Man hade olika andningsövningar som sång och läsning av texter på en lång utandning t ex.

Andningen är det första som påverkas hos oss. Man har observerat just detta hos försökspersoner i olika studier. Det är mycket lätt att andningen blir hämmad och blockerad. Tänk bara på hur man först reagerar på stress, när man blir skrämd eller andra känslor. Som hur andas du när du blir stressad, rädd, ledsen osv. Och dom här ändringarna i andningen tänker vi oftast inte ens på.

Det vi oftast gör är att andas ytligt uppe i bröstkorgen vilket är en mycket oekonomisk andning som tar mer energi och muskelkraft än vad den djupare, effektivare och mer avspända bukandningen gör. Ytlig andning är snabbare och vi tar flera andetag per minut. Vilket gör att vi får i oss mindre syre och blir av med mindre slaggprodukter. Detta kan vara anledningen till muskelbesvär och värk. Bakterier och virus trivs i den syrefattiga miljö, som vi åstadkommer när vi inte andas djupt Normalt tarman 12-14 andetag/minut.

 

Bukandningen, den som går ända ner i buken är den effektiva andningen vi alltid borde göra. Buken vidgar sig framåt och åt sidorna men även bakåt mot ryggen. Det här sättet att andas är lugnande och avspännande och stimmulerar lugn- och rosystemet. Genom de nedre delarna av lungorna passerar en liter blod per minut mot bara en deciliter genom de övre delarna.

Den djupaste av alla andetag vi kan ta är att gäspa, så mot vad du lärt dig av artighet - Gäspa ofta!  Gäspningar är väl det enda som främjar hälsan genom att smitta. Att gäspa balanserar vårt spänningstillstånd, piggar upp oss när vi är trötta och minskar spänningar när vi är stressade. Gäspning är också en naturlig streching för det ofta spända käkpartiet och hela andningsorganen. Andningen "masserar" de inre organen och ger dem den "arbetsmiljö" de behöver för att fungera optimalt.
Effektivt och stimulerande är också att sträcka på sig samtidigt som man tar djupa andetag.

Andningen börjar genom näsan, om man inte är täppt i näsan. Näsan renar, fuktar och värmer inandningsluften innan den kommer ner i lungorna och luftblåsorna där utbytet av syre och koldioxid sker mellan luft och blod. Om man har känsliga luftrör som astma eller efter luftrörsinfektion och man andas för mycket kall luft när man t.ex. motionerar kan luftrören dra ihop sig och det blir tyngre att andas. Andas man genom näsan är det lättare att andas djupt ända ner till magen. Andas mjukt "doftande" - som om du skulle lukta på en blomma! Andas gärna så medvetet ibland när du är ute i naturen.

Det tar mellan 6-12 mån att få bort gamla vanor. Och varje förändring i andningen och rörelsemönstret blir till en ny vana och programmeras i hjärnan. Och det finns inget annat sätt att programmera om våra fysiologiska mönster än att tålmodigt tänka på det hela tiden tills ändringen är gjord. Vi tar ca 20 000 andetag per dygn och en lite förbättring vid vart och ett gör stor skillnad.
Att promenera om så bara en kvart om dagen och då tänka på andningen är en bra start.

 

Andningsråd

  • Det enklaste rådet är att ta tre långsamma och djupa andetag genom näsan. Inandningen skickar ut adrenalin i kroppen tillsammans med det syresatta blodet. Utandningen befriar kroppen från slaggprodukten koldioxid och signalerar lugn och ro.
  • Lugna andetag med uppmärksamhet på vilopausen efter varje utandning är en bra insomningsövning.
  • När du reser dig från stolen - ställ dig på hela fotsulan, känn att du har en medalj på bröstet och att du visar fram den för omvärlden, dra in magen lätt utan att spänna, tryck stjärten en aning bakåt, sänk axlarna. Med den hållningen andas du rätt och sänker spänningstillståndet i kroppen.
  • Sitt med rak rygg (tänk att du visar fram medaljen du har mitt på bröstet) och sänkta axlar. Nicka lite grand med huvudet upp och ner en kort stund. Den enkla rörelsen motverkar trötthet och huvudvärk som lätt uppstår när vi andas för högt upp i bröstet.
  • Följande övning kräver ingen särskild tid. Gör den i sängen, på arbetsstolen, på väg till bussen eller när det annars passar in i vardagen: Andas långsamt in genom näsan under tre sekunder. Känn att luften leds genom en tunnel ända ner till magens botten. Andas ännu långsammare ut genom munnen under nio sekunder. Känn att luften blåses ut genom tunna sugrör. Den långsamma utandningen sätter i gång det parasympatiska autonoma nervsystemet som signalerar lugn och ro. Börja övningen liggande med medveten uppmärksamhet på hur du andas. När du klarar den liggande, öva sittande. När du klarar den sittande, öva stående. När du klarar den stående, öva gående.
  • Denna övning kan du göra sittande på kontorsstolen men till att börja med är det lättast att ligga i sängen med böjda ben: För att kunna förändra exempelvis en alltför snabb eller inte tillräckligt djup andning är det viktigt att vara medveten om hur man andas. Lägg ena handen på magen och den andra på bröstet. Andas in med djupa andetag genom näsan, som om du doftade på en blomma, och känn att buken under naveln rör sig. Andas ut långsamt. Blås sakta ut den sista utandningsluften mellan läpparna så får du en extra impuls till att dra djupt efter andan vid nästa inandning. Viloandas emellan eller om du skulle bli yr.

Meditation

Här har vi ett jätte bra tillfälle att även andas rätt. Man gör det utan att man egentligen tänker på det efter ett tag.

Man sitter bekvämt med slutna ögon och din inre uppmärksamhet används till aningen, som höjer magen när du andas in och sänker magen när du andas ut.  Stanna med andningen med din inre uppmärksamhet utan att försöka förändra hur andningen sker. Bara var medveten och betrakta hur magen höjer sig när du andas in och sänker sig igen när du andas ut igen.

Gå sedan med din uppmärksamhet till känslorna och se vilka känslor som finns inuti dig själv just nu. Stanna med din uppmärksamhet med dessa känslor, utan att försöka förändra dem. Inkludera och omfatta alla känslor som finns inuti dig själv just nu - både positiva och negativa känslor - som en mor kärleksfullt tar hand om sitt barn. Gå sedan med din inre uppmärksamhet till ett ställe i kroppen. där det finns en fysisk spänning t ex i nacke, axlar eller ben. Acceptera och omfatta denna spänning i kroppen med din inre uppmärksamhet, utan att göra denna spänning fel, utan önskan att försöka förändra den och utan vilja att göra den annorlunda än den är.

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-05-06
Annons:
Christina
2007-05-07 02:58
#1

Mycket intressant och klok artikel. Läs den långsamt och läs den sedan en gång till.

ElStar
2007-05-07 10:51
#2

#1 Håller med. Läste den en gång till, den är mycket intressant

Opal
2007-05-07 23:25
#3

Intressant. Oftas så andas man ju fel.

Upp till toppen
Annons: