Behandlingsmetoder/Terapier

SPA ordlista - del 1 (A-B)

2007-03-02 12:37 #0 av: mandymoo

Här kommer en liten spaordlista som kan vara bra att ha när man funderar på att ta sig en avkopplande stund på ett spa. Ibland hittar man ord där man inte har en aning om vad det innebär. Så här kommer en liten hjälp så att ni kan hitta vad ni är intresserade av att prova, eller kanske ni hittar något nytt som låter lockande.

 

ABHYANGA
Daglig oljemassage, en ritual/egenbehandling som rekommenderas inom ayurveda.

AEROBICS
(även aerobic) Träningsform som innebär rörelse till musik. Ordet kommer av att det är en aerobisk aktivitet - en aktivitet där syre krävs för energiomsättningen i kroppen. Andra aerobiska aktiviteter är till exempel promenader, cykelturer, simning och jobbing - allt i "prat-tempo". Närbesläktat är ordet "anaerobisk" som betyder "utan syre", det vill säga energiframställningen i kroppen sker utan syre. Sådana aktiviteter är extremt snabba spurter i löpning, cykel och så vidare, de snabba intervallerna i kortintervallträning, styrekelyft och så vidare.
Aerobics är ett samlingsnamn på flera olika träningsformer, bland annat step up, hihg/low inpact aerobics, low impact aerobics, salsa aerobics, funk och så vidare.

AFFIRMATION
Att affirmera är att högt uttala en positiv mening, affirmationen, i syfte att göra den till "en inre sanning", träna sig i att tänka positivt och därmed bli av med negativa beteendemönster, rädslor och så vidare. Används ofta tillsammans med visualisering.

AKUPRESSUR
Kinesisk behandlingsform som utvecklades för tusentals år sedan och som bygger på tanken att det finns energimeridianer i kroppen och att en förutsättning för hälsa och välmående är att energierna kan flöda fritt i kroppen. Vid en blockering uppstår sjukdom eller värk. Akupressur är som akupunktur utan nålar: behandlaren använder sina fingrar för att trycka på olika punkter längs meridianerna.

AKUPUNKTUR
Urgammal asiatisk läkekonst som även den bygger på teorin om energimeridianer i kroppen och "fritt flöde" i dessa meridianer som en förutsättning för hälsa. Särskilda akupunkturnålar används för att stimulera olika punkter längs energimeridianerna. I vissa fall används även lågvoltsström i samma syfte.

ALEXANDERTEKNIK
En kroppsbehandlingsteknik skapad av australiensaren F.M.Alexander. Syftet med Alexanderteknik är att förbättra hållningen och rätta till "dåliga vanor" vad gäller hållning och rörelsemönster som skapar ökad belastning på kroppen och leder till värk.

ANSIKTSBEHANDLING
Det finns flera olika typer av ansiktsbehandlingar. En typisk ansiktsbehandling innehåller ansiktsmassage, djuprengörning av huden, ångning (för att öppna hudporerna); exfoliering och tillförande av fukt och näring genom någon kräm, olja eller serum.

ANTIOXIDANT
Ett ämne som hindrar andra substanser från att reagera med fria radikaler (fria syremolekyler) i kroppen. När de fria radikalerna får fritt spelrum bryts kroppen ner snabbare och vi blir lättare sjuka. Exempel på fria radikaler är vitamin C, vitamin E och selen.

ALGTERAPI
Algbad. Se thalassoterapi.

ALTERNATIVMEDICIN
Behandlingsformer som ofta inte är (eller hunnit bli) erkända av vetenskapen och forskningen, men som baserar sig på urgamla läketraditioner från olika delar av världen. Akupuntktur och zonterapi är exempel på sådana alternativmedicinska behandlingsformer som börjat vinna erkännande även i västerländska medicinen.
Andra kända alternativmedicinska behandlingsformer är till exempel ayurveda, homeopati, örtterapi, lerbehandling och healing.

AQUAEROBICS
(även aqua fit, aquacise, vattenaerobics, vattengympa, aquacirkel, agua fun osv) Den engelska beteckningen på vattengympa eller vattaaerobics. Vattnets motstånd används för konditions- och styrekträning, vilket ger en effektiv och samtidigt mycket skonsam träningsform. Vattenträning är särskilt bra för personer med led- eller muskelproblem, personen som håller på att rehabilitera sig efter en skada samt gravida. Olika former av vattenträning är vanliga inslag på spaanläggningar eftersom "spa" ju ursprungligen har man vatten att göra

AROMABASTU
Ett ångbastuskåp där spagästen kan sitta helt för sig helt för sig själv, med möjligheten att välja mellan olika aromaoljor beroende på önskad effekt; avslappnande, uppiggande, tec.

AROMAMASSAGE
Massage med aromatiska (essentiella) oljor. Massören väljer oljor beroende på vilken effekt spagästen önskar: uppiggande, avslappnande etc.

AROMTERAPI
Konsten att använda aromatiska (essentiella) oljor från blommor, lövträd, rötter, träslag och frukter i olika behandlingar, till exempel aromabastubad, aromamassage, inhalering och bad.

ASANAS
Yogapisitioner

ASHTANGA YOGA
En intensiv, snabb yogaform

AYURVEDA
Urgammal indisk läkekonst som involverar kost- och örtbehandling, massage, meditation och rörelser.

BACH-KURER, BACH BLOMSTERTERAPI
En behandlingsfrom som baserar sig på blomessanser och -oljor. Utför ofta av en specialutbildad terapeut, normalt en person som också är utbildad i örtkurer/traditionell örtmedicin.

BALNEOTERAPI
Vattenbaserade behandlingar; ordet kommer från ungerskan och står för användning av vanligt kranvatten i kurbad och bassäng.

BINDI
Kroppsbehandling som mobinerar exfoliering, örtbehandling och lätt massage.

BIOFEEDBACK
En teknik genom vilken man kan lära sig att medvetet kontrollera biologiska processer genom att följa de egna fysiska reaktionerna. Vanligtvis sker detta så att känsliga elektroder placeras på olika ställen på huden för att mäta förändringar i hundens yttertemperatur och -spänningar, som är ett resultat av förändringar inuti kroppen. Med den här metoden kan man lära sig att kontrollera fysiska reaktioner som tidigare skett omedvetet. Biofeedback har till exempel visat sig ha en positiv effekt på blodtryck, puls, matsmältning och muskelspänningar. Många som lider av huvudvärk, kronsik smärta och migrän kan minska sitt behov av mediciner med hjäko av biofeedback.

BODY ALIGNMENT
En teknik som växt fram ur Rolfing och som inkluderar en analys av hållning och eventuella anatomiska felställningar i kroppen, som sedan rättats till genom ett särskilt träningsprogram som innehåller styrke- och rörlighetsövningar.

BREEMA
En behandlingsteknik som har sitt ursprung i Kurdistan. Utövarna av denna metod ser kroppen som ett energisystem, även om de energimeridianer man arbetar med inte är desamma som inom traditionell kinesisk medicin (och därmed akupunktur, qigong osv). Breema-utövarna ser kroppen som en självläkande organsim och behandlingarna inriktar sig på att återskapa den ursprungliga balansen så att kroppen kan läka sig själv. I ett större perspektiv syftar Breema till att låra ut hur man lever harmoniskt, kroppsligt, själsligt och emotionellt.

 

 

källa: spaus ab

Relaterade länkar

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-03-02
Anmäl
2007-03-14 15:12 #1 av: ElStar

När kommer det mer ?

Anmäl
2007-03-14 20:00 #2 av: mandymoo

Ja då det kommer - har lite annat just nu som tar mer av min tid så datorn får bara en liten liten del av min uppmärksamhet några dagar...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.