Lyxiga Livsnödvändigheter

Mörk-, mjölk- och vit choklad

2007-05-02 00:35 #0 av: mandymoo

Vad är skillnaden på dom 3 olika chokladerna?

Mörk Choklad

Mörk choklad innehåller förutom kakaobönans naturliga beståndsdelar socker och eventuellt vanilk och sojalectin.

För att få kallas mörk choklad så måste innehållet vara minst 35% kakaomassa (av minst 18% kakaosmör och 14% fettfritt kakaopulver)

Sojalection är en naturlig produkt som är oljeliknande och fungerar som emulgator. Emulgator gör att det är möjligt för kakosmöret att minda samman socker och matrialet i kakaomassan.

 

Mjölkchoklad

Vid tillverkning av mjölkchoklad använder man kondesnerad mjölk som kokas tillsammans med socker. Att man inte använder färsl mjölk beror på att det innehåller för mycket vatten.

Kondenserad mjölk torkas och socker tillsätts, vilket ger en väldigt fin och krämig smak av karamell. Karaktären på den ursprungliga chokladmassan förändras när mjölkpulver tillsätts. I gengäld kommer mjölkchokladens karakteristiska delikata, något smöriga, sötma fram. 


Vit choklad

Vit choklad innehåller väldigt lite av kakaobönans arom- och färgämne. Framställs av kakosmör, socker, mjölkpulver, vanlij och lecitin.

Kvaliteten på vit choklad är till skillnad från mörk inte beroende av lika många komplicerade faktorer, men det kan vara lika stor skillnad på kvaliteten. Den sämre innehåller inte lika mycket dyrbart kakaosmör och smakar bara vanlijessens och kan bli dammiga i munnen

 

 

 

 

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-05-01

 

Anmäl
2007-05-02 00:42 #1 av: LottaU

Mums Skrattande

Jag tycker bäst om mörk choklad

 

Anmäl
2007-05-02 13:09 #2 av: mandymoo

Jo det börjar jag också göra. Och jag gillar inte kaffe, men mörk choklad med kaffe smak är så gott. Eller med chilismak, eller hallon *ler*... finns många

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.