2007-04-26 03:50 #0 av: mandymoo

Båda mayaindianerna och aztekerna trodde att odlingens gud hade gett som frön från paradiset. Och även kakaons välgörande och uppiggande egenskaper gjorde att den hade ett högt anseende

Amazonas i Sydamerika är ursprunget för chokladen. Man tror att det var mayaindianerna som tog med sig kakoträd från Amazonas till Yucatánhalvön omkring sexhundratalet e.Kr. Kakaoträdet har varit känt i 4000 år och odlats i över 1000 år.

Båda mayaindianerna och aztekerna trodde att odlingens gud hade gett som frön från paradiset. Och även kakaons välgörande och uppiggande egenskaper gjorde att den hade ett högt anseende.

Namnet xocoatl kommer från aztekerna och ordet betydde för dom bittert vatten. Xococ för botter och alt för vatten. Själva bönan kallade dom för cacáualt och trädet för cachuaquahitl. Och man behöver inte stor fantasi för att se likheten till våra namn.

Chokladen värmde och piggade upp vilket sågs som välgörande effekt på sjuklingar. Man ansåg att chokladen gav visdom och energi, att den var kur mot ormbett, brännskador och mycket annat. Prästerna såg att den gav mod till männen då den var uppiggande. Därför fick de stackare som skulle offras till gudarna gjuta mod i sig med choklad.

Man gjorde den bittra drycken genom att mortla fram kakaopasta från bönorna. Massan läste man sen upp i vatten med honung och en röd växtsaft. Man tillsatte också kryddor som chilipeppar, vanilj och kanel. Sen blandades det med majsmjöl, vispades hårt eller skakades - en indiansk chokladshake!

Först i början på 1500-talet kom européerna i kontakt med kakaon och chokladen. Columus tog med sig bönan hem efter att ha hamnat på ön Guanajautaför Honduras. Men han gjorde det utan kunskap om dem och kunde därför heller inte förklara vad kakaon var bra för när han kom hem. Kakaon hade bitter smak och var torr o knastrig och blev alltså ingen hit.

Medan den i mellanamerika var flitigt använd som både betalningsmedel och afrodisiakum. En kung (Montezuma II) ska ha satt i sig ca 50 talet bägare av chokladdrycken varje dag för att så att säga hålla formen. Och mayaindianerna offrade inte bara chokladfärgade hundar till kakaoguden Chac Ek-Chuahs ära. Nej man utövade också rituella samlag som motprestation för att kakaon fick egenskaper som afridisiakim.

 

 

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-04-26