Annons:
Etikettövrigt
Läst 10940 ggr
mandymoo
4/13/07, 4:58 AM

Fredagen den 13:e - otursdag eller turdag?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När fredag och dag 13 sammanfaller så har det sedan långt innan kristendomen ansetts vara en mycket otursam dag. Att förena två olyckor innebär för vissa extrem otur och för andra tur, oavsett är dagen mytomspunnen och många tänker nog till en extra gång innan man går över vägen eller köper en trisslott.

Det finns många teorier om varför fredagen den 13:e är en otursdag. Och antagligen handlar det troligen om en hopslagning av två dåliga saker, nämligen fredag och talet 13  som gör att den anses lite extra "hemsk"

Det finns några olika förklaringar till varför 13 ska frambringa otur. Att det vanligen var 13 steg till galgen är en, en annan är att babylonierna betecknade underjorden med talet 13. En tredje förklaring är att 13 är ett primtal, vilket inte är delbart, liksom bland annat 7 eller 17. Därav de sju dödssynderna och fy sjutton. Primtal har genom historien tillskrivits visa mystiska krafter.

Det finns flera olika teorier varför vi har fredagen den trettonde som en otursdag. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi.

Rädslan för talet 13 går tillbaka till tiden före kristendomen, antika trolldomsböcker visar att talet användes i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig mot underjordiska makter.

En teori grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid matbordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes på långfredagen. Det var också så att Jesus dog på en fredag. Den här kopplingen är av ganska sent datum och av okänt ursprung

En annan teori grundar sig på att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

Och så finns det den i den nordiska mytologin där det berättas hur svekets och ondskans gud Loke kom som den 13:e gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan dödade Balder.[1]

Att talet 13 är speciellt har människor ansett långt innan kristendomen och Tempelherreorden fanns, det troliga är att talet, som så mycket annat av äldre datum, har införlivats med kristendomen - precis som gjorts när t ex den kristna julhögtiden förlades till tiden för midvinterbloten

Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Däremot ansågs det vara en bra dag för hår- och nagelklippning.

Varför fredag anses vara en olyckans dag tillskrivs långfredagen då Jesus blev korsfästen. Men även inom andra kulturer förknippas fredagen med olycka. Gammalt tillbaka i Mellanöstern ägde offentliga avrättningar och andra bestraffningar rum på just fredag.
Dagen är uppkallat efter guden Freja, som inte kunde accepteras i den kristna religionen. Kvinnliga gudar och i synnerhet Freja representerade nämligen det mest förbjudna.

Sen kan ju även fullmåne inträffa fredagen den 13:e (inte i år) och då kan man tro att det ska öka skrocken. Men för många blir så dagen en lyckodag då man ska passa på att inhämta kraft. Genom att gå barfota ute och ta emot all energi som jorden är fylld med.
Att fullmånen inträffar just fredagen den 13 är ytterst sällsynt. Mellan 1900 - 2099 sker det 17 gånger.
Följade månader och år:
Fredag 13 mars 1903
Fredag 13 okt 1905
Fredag 13 jun 1919
Fredag 13 jan 1922
Fredag 13 nov 1970
Fredag 13 juli 1984
Fredag 13 feb 1987
Fredag 13 mars 1998
Fredag 13 okt 2000
Fredag 13 jun 2014 Fredag 13 aug 2049 Fredag 13 apr 2063 Fredag 13 nov 2065 Fredag 13 feb 2082 Fredag 13 okt 2084 Fredag 13 mars 2093 Fredag 13 jun 2098

Jag tycker att oavsett om det är fullmåne eller inte så kan vi passa på att känna jordens kraft och njuta av energierna runt dig och försöka se dagen som en lyckodag.

Skulle man ändå drabbas av en olycka - se det som en positiv vändning i ditt liv. På lång sikt, du kanske behövde stanna upp och se saker från en annan synvinkel.

Fast sen kan man ju också vända på det och tänka såhär - vi kanske behöver en dag då och då där vi är lite extra skrockfulla. Kan är ju faktiskt intressant att hålla kvar lite gamla tradidioner, inte så att man behöver agera utifrån gamla sedvanor, men att man håller dom vid liv genom att komma ihåg dom. Och hur mycket dom betydde förr.

Hur är det för dig? Har fredagen den 13 varit extra otursam eller tursam, för dig? Eller en dag som alla andra på året.

  

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-04-13
Annons:
AnneN
4/13/07, 9:31 AM
#1

På fredag den 13:e brukar jag mest ha tur eller extremt tur i oturen

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

LottaU
4/13/07, 10:24 AM
#2

För mig brukar det vara en ganska vanlig dag, som tur är :-)

Jag försöker att intala mig att inget "negativt" ska hända!

Må så gott

Lotta "Värd på Insidan"

[piraten90]
4/13/07, 11:24 AM
#3

Det brukar vara en vanlig dag för mig.

Maryissa
4/13/07, 4:34 PM
#4

För mig är det också en vanlig dag.
Jag tror inte på att detta skulle vara en otursdag bara för att det står Fredag och nr 13 i almanackan ;-)

Fast om det skulle hända något den dagen så har man ju något att skylla på :-)

mosterMimmi
4/13/07, 8:38 PM
#5

Jag har fått höra att 13 är förknippat med gudinnekulturen. Kvinnor skapade året med hjälp av sina menstruationer som följer månen. Det går 13 mens- och månfas på ett år. När ökenfolket slog sönder gudinnekulturen blev allt som var kvinnoguda-aktigt antingen fult eller gjorda till egna symboler. Mjölk och honung var specifikt för den kvinnliga kulturen. Läs i gamla testamenten om hur de lät gudinnornas blod och kött skvättas över jorden.

mandymoo
4/13/07, 9:17 PM
#6

Visst är det lustigt att samma siffra (o dag) har samma betydels för många olika kulturer i historian… Som t ex 13 som då oftast står för otur - men att det är väldigt olika anledning.

För mig är det nog en helt vanlig dag… *ler* händer något otursamt kan man skylla på det o händer något bra kan man säga att se jag har då inte otur.

Annons:
abbis
4/13/07, 10:02 PM
#7

Idag har det varit en riktigt skit dag..Fick en leverans jag väntat på  i 2 månader..Vad händer…..killen välter en 3 meter hög pall i gatan med glas…men jag har en skit dag varje dag…

En krukmakare och bloggare http://krukmakerihemjord.blogspot.com/

etteko
4/15/07, 7:44 PM
#8

Det brukar nog vara vanliga dagar för mig med. Ibland har det hänt att allt jag företagit mig gått åt skogen. För något år sedan var jag 2mm från att bli överkörd men jag vet inte om jag ska se det som tur att jag inte blev det eller otur att jag höll på att bli det :D

Upp till toppen
Annons: