2007-03-29 02:14 #0 av: mandymoo

Fortsättningen - en liten spaordlista som kan vara bra att ha när man funderar på att ta sig en avkopplande stund på ett spa. Ibland hittar man ord där man inte har en aning om vad det innebär. Så här kommer en liten hjälp så att ni kan hitta vad ni är intresserade av att prova, eller kanske ni hittar något nytt som låter lockande.

CARDIO-
(även kardio-) Ses ofta som en del av namn på aerobicsklasser eller i uttrycket "kardiovaskulär träning", som innebär träning som tränar hjärt-kärlsystemet i kroppen. Konditionsträning i olika former är alltså kardiovaskulär träning.

 

CELLULITER, CELLULITBEHANDLING
Celluluter är ett ovetenskapligt namn för "apelsinhud"  eller det lite gropiga utseende som uppstår när underhudsfett pressas ut ojämnt genom det "nät" av kollagen som förbinder hunden med underliggande strukturer. Eftersom celluliter i grund och botten består av fett, är den bästa behandlingen en i grunden sund livsstil som innefattar fettsnål, kaloribegränsad, näringsrik och giftfri kost, motion och frisk lift.

Behandlingar som anges behandla eller minska celluliterna brukar först och främst vara cirkulationsbefrämjande, och i de fall då den behandlande personens kropp håller kvar överflödig vätska (ödem) kan behandlingen också minska denna genom en utdrivande effekt. Effekten blir dock tillfällig.

Kvinnor är mer benägna än män att få celluliter, beroende på att kvinnors hud är tunnare och förändringar i kollagennätet därmed syns tydligare.

En bra cellulitförebyggande och även -behandlande metod som man kan tillämpa själv är att göra det till en daglig ritual att massera  in en närande, stärkande kroppslotion, -kräm eller -olja (ej mineralolja) och då massera lite extra på de vanligaste problemområdena. Någon form av daglig motion (t ex en promenad) samt undvikande av gifter (kaffe, läsk, mycket vitt socker - godis, kakor, vitt bröd osv - rökning, större mängder alkohol, samt överdrivet solbadande eller solariesolning sägs också ge bättre förutsättningar att undvika celluliter. Detta eftersom dålig kost och räkning försämrar cirkulationen också i huden, och överdrivet solbadande/solariesolande skadar huden på sikt samt torkar ut den.

 

CHI
Se Qi

 

CHI KUNG
Se Qigong

 

CHIROPRAKTIK
Se Kiropraktik

 

CLUB SPA
En anläggning som har en huvudsaklig inriktning på fitnessaktiviteter men även erbjuder salongsbehandlingar. Har ofta pool, bastu och relaxavdelning.

 

CRUISE SHIP SPA
Spaanläggning ombord på ett kryssningsfartyg. För att kallas "spa" måste anläggningen erbjuda spakonceptets fyra delar: träning, stresshantering, spamat och spabehandlingar

 

DAGSPA
En spaanläggning som erbjuder spabehandlingar, träning, stresshantering och spamat, men ej har övernattningsmöjligheter. Ligger i städer.

 

DERMATOLOGI
Läran om hudens struktur, funktion och sjukdomar.

 

DESTINATION SPA
Ett spa vars syfte är att erbjuda gästerna möjligheter att förbättra hälsan och välbefinnande samt inspirera till positiv livsstilsförändringar. "Motsatsen" är ett Resort Spa, där anläggningen också kan ha vanlig hotellverksamhet, konferensverksamhet med mera vid sidan om.

 

DYNAMISK YOGA
En form av yoga som är intensiv och innehåller många stora rörelser som tar hela kroppen i anspråk. Exempel: ashtanga och power yoga.

 

DÖDA HAVET-LERA, BEHANDLING MED
Lera från Döda Havet är mycket mineralrikt och används för olika kroppsinpackningar och lerbad. Används för sin muskelavslappnande och porrengörande effekt, men anses också vara välgörande vid reumatiska besvär och även vid psoriasis.

 

ELEKTROTERAPI
Behandlingar där ultraljud, kortvågsfrekvenser, infrarött ljus eller olika former av elektricitet används. Vanligen i rehabiliterings- och muskelbehandlingar.

 

ENERGIMASSAGE
I grund och botten en västerländsk variant av shiatsu, med några viktiga skillnader. Den behandlade sitter i en särskild energimassagestol och får massage främst på ryggen, nacke, armar och huvud. En energimassagebehandling är förhållandevis kort (15-20 min är vanligast) men genom att den släpper på muskelspänningar upplevs den som energigivande och uppiggande. Inga långa, långsamma strykningar som i vanlig massage. Den behandlade är påklädd under hela behandlingen.

 

ESSENTIELLA OLJOR
Aromatiska oljor från blommor, lövträd, rötter, träslag och frukter som används olika behandlingar, till exempel aromabastubad, aromamassage, inhalering och bad. Exempel: pepparmintolja, tea tree-olja, sandelträolja.

 

EXFOLIERA
Innebär att döda hudceller "skrubbas" bort från hudytan, ofta genom en skrubbkräm eller rengörande ansiktsmask. Kommer från latinets exfoliera som betyder "att avlöva".

 

FANGOTERAPI
Fango är italienska för lera. I fangobehandlingar används lera med ett mycket högt mineralinnehåll - ibland blandat med olja eller vatten - till ansikts- eller helkroppsinpackningar och masker. Syftet är att avgifta kroppen, stimulera cirkulationen och minska evetnuell muskel- och ledvärk. "Parafango" är en behandling där leran blandas med paraffin och som syftar till att minska muskelvärk och göra huden mjuk.

 

FELDENKRAIS
En behandlingsmetod som skapades av israelen Moshe Feldenkrais. Det är en slags rörelseterapi som också innefattar mjuka manipulationer av musklerna för hjälp till att "omprogrammera" dem till en mer naturlig, korrekt hållning och dito rörelsemönster.

 

FLYTTANK/FLOATING
En tank fylld med mineralberikat vatten. Spagästen flyter ensam omkring i tanken, i fullständigt mörker, under behandlingen. Avslappnande.

 

FUNK
Streetdance-inspierarad aerpbicsform till funk- och hip hop-musik.

 

FYTOTERAPI
Ett samlingsnamn för behandlingar med lerinpackningar, bad, massage eller inhalering av örter, växtoljor eller extrakt.

 

Av: mandymoo

Datum för publicering

  • 2007-03-29