Lyxiga Livsnödvändigheter

Maten påverkar oss

2012-07-26 19:24 #0 av: Wony

De flesta har nog någon sorts mat eller dryck som de känner lite extra för. Många mår bra av en bit choklad då och då, andra njuter av en solmogen tomat. Oavsett vilket, har maten stor betydelse för vårt välbefinnande.

Vi behöver mat och dryck för att överleva. Men för att man ska må bra inte bara fysiskt, är det bra att äta gott, och inte bara nyttigt. I många fall går detta hand i hand. Mycket av det som är gott är också nyttigt, åtminstone i lagom mängd. Det är ju ofta så, att omväxling förnöjer. Årets första färska jordgubbe, till exempel. Efter en lång, kall vinter är den mycket godare, mycket mer efterlängtad, än jordgubben man äter i slutet på sommaren.

Förutom att maten bör vara god, har också utseendet stor betydelse. Att lägga ner ett par extra minuter på att lägga upp maten fint är värt det. Och varför inte ta en kvist från någon favoritkrydda att lägga ovanpå?

Jag tror att vi mår lite extra bra om vi får använda så många sinnen som möjligt när vi äter. Doft, utseende, smak och konsistens är bara några saker som kan hjälpa eller stjälpa en maträtt.

Men lyckas man, då kan en måltid bli en stund att koppla av och fylla på energi, inte bara fysiskt, utan även mentalt. Det kan helt enkelt bli en riktig energikick för både kropp och själ!

Anmäl
2012-07-27 09:25 #1 av: wolfheike

Kan bara hålla med dig Wony det betyder så mycket att få äta gott och njuta.Jag är en matlagnings glad tjej som älskar att stå i köket med dom mest komplicerade grytor,älskar att både laga och baka det för mig är rena healingen.

Att duka upp snyggt och göra fina upplägg är som du säger helt underbart och man får en riktigt skön må bra stund.

Jag har liksom aldrig förstått dom som bara äter snabbmat eller färdigrätter och bara slänger fram maten på bordet för allt ska gå snabbt och äta ska gå snabbt.

Färdigmat eller halvfabrikat kan jag aldrig få i mig det ska vara helt lagat från grunden och allt ska jag göra själv det om något mår jag bra av och delar gärna med mig till andra Glad

Anmäl
2012-07-27 10:23 #2 av: Wony

Jag känner som dig Heike, det är en njutning i sig att få laga mat och baka. Och ju friare man är att experimentera, desto roligare tycker jag att det är. Och behöver man nu snabbmat så kan man ju alltid göra storkok och frysa in.

Fast jag måste nog erkänna att en och annan mikropizza slinker ner då och då. Jag vet att jag inte borde, jag vet att det inte är nyttigt, men ibland hinner jag inte med något annat än så, tyvärr. Obestämd

När jag var liten hatade jag allt vad grönsaker hette, förutom gurka och tomat. Så mina tallrikar var liksom aldrig så snygga som exempelvis mammas, som hade massor med olika färger. Jag antar att jag nu, när jag gillar många fler saker, liksom vill ta igen det jag missat... Flört

 

Anmäl
2012-07-27 11:26 #3 av: wolfheike

Det är nog vanligt att barn inte äter grönsaker,tycker man hör det lite överallt och konstigt för grönt är ju verkligen gott.

Storkok är toppen att bara ta fram portioner,brukar baka pizza och frysa in i bitar som man kan nalla av då och då.Färdig fryspizza eller mat får jag inte i mig tycker det smakar kartong Skrattandeinte för jag smakat kartong men som jag föreställer mig smaken Skrattande

Anmäl
2012-07-27 11:30 #4 av: Wony

Nja, det som verkligen smakar kartong tycker jag, är pulvershakes för viktminskning. Alla har det gemensamt att det smakar smaksatt kartong. Färdigpizza däremot tycker jag om Glad

Men smaken är ju som bekant som baken... Flört

Anmäl
2012-07-27 18:38 #5 av: Pelle Långlös

Jag bor ensam och jag tycker att det är så himla tråkigt att laga mat och är man ensam så blir det extra tråkigt att ställa sig vid spisen. Men jag köper sällan färdigmat eller halvfärdig. Så det blir att jag struntar i att äta istället. Kan ta lite bröd (eller massor blir det).

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-07-27 20:20 #6 av: Pagan

Får liiite dåligt samvete här. Efter en massa år med ansvar för middagsbestyren så har jag slappat till mig lite senare år. Ungarna är så pass stora att de fixar mycket själva, eller så har de annat för sig än att äta med mig samma tid varje dag. Å nu i sommar ska vi inte tala om hur det blivit. Hipp som happ. Jaha säger jag ibland, så har vi fått middag i dag också, å sen var det klart och diskat och överstökat så man kan få återgå till roligare saker.Tungan ute blir ju snart vardag igen med allt vad det innebär. Så då står man väl där och undrar hur man ska förvandla den där falukorven eller köttfärsen till gourmet mat och ska man slå på stort och skiva en paprika som jag oftast får tugga in mig själv.

Fast det kan vara kul att laga mat ibland ocksåCool

Anmäl
2012-07-27 20:25 #7 av: Wony

Jo, ibland blir det lite si och så, men man får väl se fram emot de där gångerna då det är roligt att laga mat. Glad

Man kan ju inte äta lyxmat varenda dag, för då vore ju det vardagsmat Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.