Övrigt

Vad är Mindfulness för mig?

2012-08-10 16:46 #0 av: Pelle Långlös

Denna meditation har jag fått lära mig via sjukhuset där de förespråkar denna metod för bättre mående.

Jag ligger inne lite nu och då på psykiatriska avdelningen då mitt mående svänger så mycket och det är via dom som jag kommit över Mindfulness. Första gången jag var på kursen så tyckte jag att detta är flummigt och knäppt. Har aldrig varit med om något sånt.

Jag hade svårt att öppna upp för känslorna utan jag låg och spände mig och hade ögona öppna för jag var rädd att slappna av och om jag blundade så kanske någon såg mig och det var ju hemskt.

Efter halva kursen så vågade jag blunda och kunde då "höra" vad som sades på skivan och jag kunde slappna av så pass mycket att jag inte spände mig och var på min vakt. Jag har sedan jag var liten byggt upp en jättetjock mur som ingen får komma innanför och det är den som sätter stopp för all sorts meditation och avslappning.

Det blev lättare att ta till mig i övningarna men vågade inte göra dom hemma för jag var rädd att någon skulle se mig och kanske peta på min mur.

Mindfulness har hjälpt mig genom min skilsmässa på ett bra sätt och jag blev inte ett vrak som många kanske drabbas av efter ett långt förhållande. Jag kunde andas och slappna av och ändå må bra i det som faktiskt var på väg att hända.

Genast efter att kursen var slut så anmälde jag mig till samma kurs igen som startade strax efteråt. Denna gång var jag med på ett helt annat sätt. Jag vågade öppna upp mig och även för mina kontaktpersoner inom psykiatrin. Det finns bara en person som får vara på insidan och krafsa men henne träffar jag bara när jag är inlagd. Hon hade jag som kontaktperson innan hon fick byta arbetsplats.

Mindfulness har fått mig att vara närvarande i mitt liv och jag tar så ofta jag kan en liten stund och medititerar med hjälp av mindfulness. Det finns flera övningar och jag gillar den kortaste av dom. Den är på 3 minuter och den öppnar upp sinne och efteråt så infinner sig ett lugn i hela kroppen. Just det dära lugnet är vad jag är ute efter då jag tänker på mindfulness.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-08-10 17:58 #1 av: Wony

Jätteintressant att läsa om, även om jag inte är så insatt i vad mindfulness är och innebär. Däremot vore det jättekul att lära sig mer om det! Glad

Det är himla bra om man hittar något som funkar för en själv och som kan hjälpa en, oavsett vad det är. Bara man mår bra så är det ju lyckat...

Anmäl
2012-08-10 18:06 #2 av: Pelle Långlös

Tack. Skall skriva lite mer om mindfulness senare. :-)

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-08-10 18:07 #3 av: Wony

Härligt, det ser jag fram emot!

Anmäl
2012-08-10 22:47 #4 av: [Emma--]

Håller på att öva detta som hjälp i min sociala fobi :)

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2012-08-11 21:39 #5 av: Pagan

Låter himla intressant detta Pelle. Har ju hört talas om det innan men då mer i att vara här och nu i allt och det kan ju vara skitsvårt! Nu diskar du ett glas, hur känns glaset, är det glatt och halt, hur känns det då du sköljer o.s.v då är jag redan på 72 varvet i tankarna på nåt helt annat! Hoppas du får inspiration att skriva lite om det, vore verkligen bra.

Anmäl
2012-08-12 11:59 #6 av: Pelle Långlös

Ja precis. Såna övningar är bra i början. Sedan finns russinet som man skall känna, smaka och dofta.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-08-12 12:09 #7 av: wolfheike

Intressant tack Pelle som delar med dig.Är inte alls insatt i mindfullness och som Pagan skriver om glaset så surrar lätt tankarna iväg med en.Något man borde träna mer på.

Anmäl
2012-08-12 12:13 #8 av: Pelle Långlös

Jo det borde man göra. Det är jättesvårt. Skall skriva mera om dessa övningar i en annan artikel men väntar ett tag så de nya hinner läsas av alla.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-08-13 00:07 #9 av: mayolica

http://www.yogastudion.se/mindfulness.htm

http://www.halsosidorna.se/Mindfulness.htm

Har läst lite om sånt och tycker att det verkar bra.  sätter in ett par länkar.

~ mayolica ~

Anmäl
2012-08-14 12:59 #10 av: stina63

Intressant Artikel pelle. Mindulness är väldigt bra och att just meditera är bra om man vill öva att slappna av, Jag har testat minfulness på en kurs, De var intressant

De tar tid att bryta ner muren, Muren har jag också haft runt mej. Men den kommer försvinna och bryta ner bit för bit,
Tack för du delar med dej av den,Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.