Meditation/Avslappning

Min relation till växter

2013-04-13 19:28 #0 av: Wony

Första delen i vår miniserie om meditation och avslappning, där jag valt att berättta om varför just växter är så väldigt viktigt för mig. De kan ju vara så mycket mer än bara en prydnad i hemmet.

För mig är växter starkt förknippat med en känsla av trygghet och avkoppling. Jag har nog egentligen aldrig kunnat sätta fingret på exakt varför, men det är något med växter som gör att man helt enkelt mår bättre. 

Att påta i rabatter och trädgårdsland, att förodla växter på vårkanten och att njuta av goda färska kryddor och bär direkt från trädgården är i sig härligt, men nog finns det väl mycket mer än så som är välgörande? I mina ögon finns det absolut det!

Växterna står för livskraft och ett evigt kretslopp, och det är något visst med dem som gör att man verkligen känner att det är något tryggt och avslappnande med deras närvaro. Som en tyst åskådare, som sitter i sin kruka hela dagen, beroende av att du ger den omvårdnad som krävs. Det ska vattnas, plockas bort vissnade blad, gödas, omplanteras... Många tänker kanske inte i första taget på att man faktiskt har ett ansvar för växten, nu när man tar hand om den. Men visst har man det, för om man glömmer bort vattnet för länge finns det inte mycket kvar av växten. 

Sedan tror jag personligen att man genom att odla åtminstone en liten del av sin mat själv, får en större förståelse för samspelet mellan människa och natur. Vi måste sköta om naturen för att kunna få något tillbaka. Det vi ger i form av omvårdnad, får vi tillbaka många gånger om i form av mat, örter, väldoft och grönska.

Allt detta gör att jag mår bra och trivs. Någonstans tror jag att vi alla på något sätt mår bra av att ha växtlighet runt oss. Inte bara för att utnyttja vad den kan ge oss, men också att få ge något tillbaka!

Anmäl
2013-04-14 09:35 #1 av: Pelle Långlös

Växter är något jag vill ha men orkar inte sköta dom. Blir inte avstressad av arbetet med växterna.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-14 09:38 #2 av: Wony

Ja, orkar man inte sköta dom så kanske det är bättre att man inte har några. Särskilt om man upplever det som jobbigt. Fast det är klart, du kanske tycker om själva växterna, men inte skötseln?

Anmäl
2013-04-14 09:43 #3 av: Pelle Långlös

Precis jag vill ha det fint med en massa växter men är usel på att sköta dessa så de dör

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-23 10:35 #4 av: words-of-inspiration

Hej.
Jag tycker om ditt initiativ till denna miniserie och vill gärna bidraga med några egna erfarenheter. Kan inte påstå att jag vet så mycket om växter i stort annat än att de är vackra att se på och förhöjer trivselfaktorn, att en del luktar gott, en del är nyttiga att äta och att en del (kanske de flesta) renar luften inomhus och utomhus.  Men när jag läste väcktes ett gammalt minne som jag gärna vill berätta om.

Det var när jag arbetade som omvårdare på ett demensboende i Uddevalla. Det var långa arbetspass, intensiva timmar och många boenden på avdelningen med olika behov som skulle uppfyllas. Jag har alltid älskat att arbeta med människor och jag trivdes mycket. Både för att mina arbetskamrater och vår chef var underbara, men mest berodde det på "de gamla".  Jag kände mig behövd och mycket uppskattad. Men när arbetspasset var slut var också huvudet det.

Jag minns att det fanns tillfällen, vid rätt årstid och väder, då jag började rensade ogräs vid någon rabatt utan att säga; "Hej. Jag är hemma." Det var som medicin. Men lite chockartat för gubben innan han såg att det bara var jag.

Vid andra tillfällen fyllde livsgivande musik samma behov av mental återhämtning och skogspromenader.

Det ska bli intressant att se vilka de andra delarna blir i denna miniserie.

   

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.