Träningsformer

Yoga

2010-05-23 12:15 #0 av: Anna-Helga

Yoga betyder förening utav kroppen, tanken och själen, att bli ett med dig själv. Den betecknar en samling utav andliga och kroppsliga tekniker som förmodligen har sitt ursprung i Indusdalen för 3 500 - 2 500 år sedan. Den delas in i olika grenar; rajayoga, karmayoga, kundaliniyoga, jnanayoga, bhaktiyoga och hathayoga.

Rajayoga är en gammal yoga metod som genom dhyana (meditation) försöker förfina sinnet så att slutlig upplysning kan nås. Den tecknades ner i Yoga Sutras (systematiseringar utav Yoga och ett utav de ortodoxa filosofiska systemen) utav den indiske filosofen Patanjali och är en del utav samkhya traditionen (det äldsta av hinduismens filosofiska system). Formen kallas även för ashtanga yoga vilket betyder "åtta-lemmad yoga" eftersom det är åtta olika områden som måste genomföras för att uppnå upplysning. Ashtanga Yoga bör man inte förväxla med Ashtanga Vinyasa Yoga som är vår tids mest populära yoga form och bygger mest på fysiska övningar.

Karmayoga är handlingens väg. I den tidiga vedatiden bestod denna handling främst utav offer men kopplades sedan allt mer till ett mer moraliskt handlande där människan följer sin dharma (vägen till upplysning genom att leva sitt liv så att man når fullständig tillfredsställelse).

Kundaliniyoga är en del utav den tantriska grenen i hinduismen och grundar sig på en egen filosofi där människan har en fysisk och en subtil kropp. Den subtila är inte synlig utan består utav energicentra som kallas chakran. Dessa är i sin tur sammanlänkade med tunna kanaler dvs ådror som kallas nadier genom vilka en speciell energi flyter. De olika chakran är placerade längst ryggraden och förknippas med olika sorters gudar. Kundalini gudinnan sover i kroppens nedersta chakra också kallat Muladhara. Vid svanskotan pressas sedan kundalini kraften uppåt genom resterande chakran för att sedan förenas med guden Shiva i kroppens översta chakra kallad Sahasrara. Detta är målet med världssjälen också kallad brahma.


Jnanayogan är kunskapens väg och är i hindusimen vägen till moksha (befrielsen) genom att förstå att atman (universell själ) och brahman (världssjäl) är identiska. Vägen är mer komplicerad än någon annan och utövas endast inom de högre kasterna.

Bhaktiyoga utövas enbart inom bhaktirörelsen (religiösa rörelser inom hinduismen) och anses vara den enklaste vägen till moksha. Ordet bhakti betyder kärlek och hängivenhet och målet med just bhaktiyogan är att utveckla ett kärleksfullt förhållande till Gud.

Hathayogan också kallad Hatha Vidya är ett yogasystem introducerat utav yogamästaren Yogi Swatmarama och är i Europa den mest kända yogaformen. Ordet Ha bettecknar solen och Tha bettecknar månen.  Det betyder alltså föreningen mellan de symboliska gestalterna, solen och månen. Formen är främst inriktad på att skapa balans i kroppens alla energisystem för att uppnå en god fysisk och psykisk hälsa samt utveckling. Den omfattar även reningsprocesser (shat karma), kroppsställningar (asanas), andningskontroll (pranayama), koncentrationsövningar samt meditation.

Författare: NaimaG
Källor: Wikipedia & Yoga instruktioner.

Anmäl
2010-05-23 12:36 #1 av: bluemary

Anmäl
2010-05-23 12:36 #2 av: bluemary

Tack för en bra artikel !

Göran Boll är ju en välkänd kille som åker runt och lär ut yoga.

Jag har gått med i hans CD-klubb och fick en DVD-skiva varje
månad och har nu 12 st. Tycker de är mycket bra då det även
är med ett häfte med förklaringar och bilder på övningarna.

Innan övningarna så är det intoning, eldandning och rotlåset
om man vill göra det.

Anmäl
2010-05-23 12:39 #3 av: Anna-Helga

Tack snälla NaimaG för den fina artikeln! Kyss

Anmäl
2010-05-23 12:50 #4 av: nillanb

Tack för en intressant artikel Glad

Anmäl
2010-05-23 13:39 #5 av: Pagan

ja tack så jättemycket. Jättebra artikel NaimaG.Skrattande

Anmäl
2010-05-23 17:06 #6 av: [Jeremina]

Mycket spännande att läsa tack! Det med kundaliniyogan är nog häftig den men kan nog vara skrämmande med!

Jag skulle vilja prova någon gång men måste nog vänta tills jag fått min mage opererad så jag kan använda mina magmuskler ObestämdFlört

Anmäl
2010-05-23 18:01 #7 av: stina63

Tack Naima för intressanta artikeln om de sex olika yoga, Yoga har jag bara provat på en gång, Men kanske ska prova igen med de
KUndalinyoga är intressant men lite skrämmande ändå, Men vet inte så mycket om de.,Skrattande

Anmäl
2010-05-23 20:32 #8 av: Hoppfull

Tack för en fin artikel!

Jag yogar en del och vanligtvis numer kundaliniyoga. Det är en fin och bra yogaform tycker jag.

Anmäl
2010-05-23 20:57 #9 av: NaimaG

Det var så lite så. Alltid kul att kunna ställa upp. Själv kombinerar jag kundalini, hatha vidya, raja och Ashtanga Vinyasa Yoga.

Anmäl
2010-05-24 12:05 #10 av: Tuva-Lena

Ja, yoga är en jättebra motionsform för oss som blivit lite äldre men gärna vill hålla kroppen i trim - och hjärnan färstås! Jag yogar flera gånger i vecka och mår toppen utav det - min yogaform heter dock Ashtanga yoga och här i väst kallar vi den Power yoga, lite jobbigare för flåset men otroligt skön! Glad

Tack för en fin artikel Naima, och vilken söt liten kompis du har i handen! Kyss

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2010-05-24 14:49 #11 av: Soffe

Låter härligt. Har provat vanlig yoga, vad nu den heter vet jag inte. Gillade inte det speciellt mkt. Tycker bättre om Qigong.

Anmäl
2010-05-25 00:39 #12 av: [Vintersaga]

Jag säger som Soffe - jag gillar Qigong bättre än yoga, men så har jag bara provat kundaliniyoga...

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2010-06-01 11:13 #13 av: bluemary

Jag har ju värk och är oerhört stel i kroppen och tycker om Qigong.

Men vill gärna prova yoga också, vad kan passa mig ?

Tack på förhand ! Glad

Anmäl
2010-06-01 16:50 #14 av: NaimaG

#13 Ashtanga Vinyasa Yoga skulle jag rekommendera då den fukoserar på att bygga upp och stärka muskler och leder. Det innebär alltså fysiska övningar.

Anmäl
2010-06-01 17:02 #15 av: bluemary

Tack vackra Naima ! Vet du var jag kan hitta övningar ?Glad

Anmäl
2010-06-01 17:06 #16 av: NaimaG

#15 Du kan låna yoga böcker från biblan, yoga dvd från biblan. Har du tillgång till Nintendo WII så finns de i WII fit eller så kan du välja att gå på gym.

Anmäl
2010-06-01 17:13 #17 av: bluemary

Ibland glömmer man vad man har här hemmaObestämd

Har säkert 10 DVD-skivor med yoga,pilates och meditation.
Hur vimsig kan man vara ?

Ska se om jag har  just detta ! Kram !

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.