Övrigt

Hinduism

2007-03-06 04:55 #0 av: Faxlin

Hinduism är den stora religionen i Indien.

Den finns nästan bara där och i grannlandet Nepal och bland indier som flyttat till andra länder. Hinduismen är en del av den indiska kulturen och är minst 3 500 år gammal. Omkring 1 000 år senare började religionen få den form som den har i dag.

 

Hinduismen ser världen som ett evigt kretslopp. Alla levande väsen återföds efter döden. Om man återföds som människa eller ett lägre djur beror på hur man har levat.

 

 Liksom buddhismen lär hinduismen att livet är ett lidande. Målet är att uppgå i världssjälen, Brahman, och utslockna helt i nirvana. Det finns många vägar till frälsning. Meditation och yoga är kända även utanför hinduismen.

Hinduerna räknar med mängder av gudar, men bland dem märks några särskilt. De viktigaste är Brahma, som har skapat världen, Vishnu, som upprätthåller den, och Shiva, som förstör den.

 

Vishnu är gift med kärleksgudinnan Lakshmi, och Shiva är gift med dödsgudinnan Kali. Deras son Ganesha, med elefanthuvud, är den kanske populäraste av gudarna.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-03-06

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-06 15:08 #1 av: mandymoo

Hade en arbetskamrat som levde strikt efter olika regler inom hinduismen... hon hade det ganska jobbigt verkade det som att få allt att fungera. Och jag fick en känsla av att hon mer levde efter religonen för att hon "måste" inte för att hon ville o trivdes med det...

 

Anmäl
2007-03-07 15:46 #2 av: bnoffan

Så vill jag bara flika in med att nirvana är inom buddhismen, inom hinduismen pratar man om Moksha.

Jag är tyvärr väldigt tveksamt inställd till hinduismen på grund av deras kastsystem som ger upphov till diskriminering av de kastlösa och de i de lägsta kasten. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.